Tickets
Shop
Nieuws 12 jan 2020

Swings zorgt met eerste titel voor Brabançonne in Thialf

Bart Swings heeft er op de slotafstand van de EK Afstanden in Thialf voor gezorgd dat er naast het Nederlandse en Russische volkslied ook andere geluiden door de speakers klonken. Met zijn zege op de mass start pakte hij tevens de eerste internationale titel van zijn carrière.

Foto : Soenar Chamid

"Dat is echt wel mooi. Ik had al verschillende titels op inlineskates, maar nu ook op het ijs en dat is super. Ik keek er naar uit", luidt het opgetogen na zijn bezoekje aan het podium. De Belg stond zoals gewoonlijk alleen aan start in de koers over zestien ronden en trof daar sterke tweemansploegjes van onder meer Nederland en Rusland. "Ik ben het gewend om alleen de mass start te rijden en ik denk dat ik het tactisch goed heb uitgevoerd."

De Italiaan Michel Malfatti zette tijdens de wedstrijd de enige gevaarlijke ontsnapping in. Hij sloeg een flink gat samen met Stefan Due Schmidt, maar werd weer ingerekend. Een chaotische finale van zo'n twee ronden volgde, waarna de eindsprint werd gewonnen door Swings. Arjan Stroetinga wist voor Nederland het zilver binnen te halen en de Rus Danila Semirikov kwam als derde over de meet. 

"Zilver is beter dan niets, maar het is ook de eerste verliezer", aldus Stroetinga na afloop. "In de voorlaatste bocht zat ik goed gepositioneerd achter Swings, maar toen kwam Livio Wenger er tussen en verloor ik een beetje contact. Op dat moment wist ik dat het moeilijk zou worden."

Jorrit Bergsma, ploeggenoot van Stroetinga, zat in de slotfase ook in de voorste gelederen, maar ging in de laatste bocht onderuit. Hij won dit seizoen de eerste wereldbekerrace in Wit-Rusland, met Stroetinga als vijfde. In Polen pakte Bergsma zilver en Stroetinga brons. Eind december was Stroetinga bij de KPN NK Afstanden Koen Verweij en Jan Blokhuijsen in de eindsprint te snel af.

Blokhuijsen pakte twee jaar geleden bij de eerste editie van de EK Afstanden goud op de mass start. Hij kon zijn Europese titel echter niet verdedigen. Bondscoach Jan Coopmans koos in Thialf voor het vertrouwde koppel Stroetinga/Bergsma.

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan