Tickets
Shop
Nieuws 11 jan 2020

Roest slaat terug: 'Het heeft even geduurd'

Hij verloor dit seizoen nog geen enkele wedstrijd over 5 kilometer en bij de ISU EK Afstanden zette Patrick Roest die indrukwekkende reeks voort. De 24-jarige rijder van Team Jumbo-Visma maakte zijn favorietenrol in Thialf waar en pakte bovendien 'eindelijk' het baanrecord van Danila Semerikov terug. "Het heeft even geduurd, maar ik ben hier onwijs blij mee."

Foto : Sander Chamid

Sinds de Rus het baanrecord in december 2018 van Roest had afgesnoept, was de Nederlands kampioen op de 5 kilometer gebrand om hem weer over te nemen. Hij heeft talloze pogingen gedaan, maar het lukte steeds net niet. Tijdens de EK Afstanden was hij er naar eigen zeggen helemaal niet mee bezig. "Ik wilde gewoon een goede tijd neerzetten, omdat ik niet wist wat Denis Yuskov in de laatste rit op dit ijs kon. Hij heeft dit seizoen namelijk al goede 5 kilometers gereden. Ik had pas op de streep door dat ik het baanrecord had."

Met een tijd van 6.08,92 was hij slechts 0,04 seconden sneller dan het oude baanrecord van Semerikov, die na het onderlinge duel met de Nederlander de felicitaties aan hem overbracht. Roest was met name erg opgelucht dat hij zijn favorietenrol deze keer wél kon waarmaken. Bij zijn eerste EK, het EK Allround in Collalbo, moest hij zijn meerdere nog erkennen in ploeggenoot Sven Kramer. Bij zijn tweede EK was het dus wel raak. "Het is heel lekker dat het hier in een vol Thialf wel lukt", aldus de tweevoudig wereldkampioen allround.

"Ik heb dit seizoen alle World Cups over 5 kilometer gewonnen, dus ik had mezelf wel druk opgelegd dat ik hier wilde winnen. Als je alles hebt gewonnen, wil je het hier niet laten liggen en wil je laten zien dat je de beste bent." Hoewel hij veel waarde hecht aan zijn eerste Europese titel kijkt Roest alvast met een schuin oog naar de WK Afstanden, zijn hoofddoel van dit seizoen. Op de 5 en 10 kilometer hoopt hij zijn eerste wereldtitels te veroveren. "Of ik er al aan denk? Ja. Niet aan wereldrecords, maar wel aan titels."

Sven Kramer eindigde op bijna twee seconden als tweede met een tijd van 6.10,76. De 33-jarige Fries hield gemengde gevoelens over aan zijn zilveren plak. "Ik ben niet tevreden met mijn rit, maar wel met mijn tijd", aldus Kramer. "Het is de tweede keer in twee weken dat ik 6.10 rijd in Thialf. Vroeger was dat een winnende tijd. Maar ja, nu heb je Patrick Roest en dat is soms best wel frustrerend. Het is echter ook een beetje mijn eigen schuld", doelde Kramer op de informele opleiding die hij zijn bijna tien jaar jongere ploeggenoot in de afgelopen seizoenen heeft gegeven.

Kramer hield in Thialf de moed erin. "Acht weken geleden reed ik in Minsk nog bijna 20 seconden langzamer, dus er zit weer een stijgende lijn in. Nu maar hopen op een mooi slotakkoord van het seizoen."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan