Niet Marijke Groenewoud, maar Manon Kamminga mag zich de winnares noemen van de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee. De jury heeft Groenewoud alsnog een rode kaart gegeven vanwege oneerlijk en niet-sportief gedrag.

Groenewoud, rijdster van Team ZiuZ, accepteerde tijdens de wedstrijd hulp van Carien Kleibeuker, die uitkomt voor Team Royal A-ware. Dat is volgens de reglementen niet toegestaan. De jury kwam vanavond tot dit besluit, op basis van eigen waarneming tijdens de wedstrijd, ingediende protesten en uitspraken van Groenewoud zelf die de ongeoorloofde hulp bevestigen.

Kleibeuker werd eerder op de dag reeds uit de uitslag geschrapt. "We moesten wel samenwerken, want in je eentje tegen die ploegen is niet te doen", vertelde Groenewoud eerder op de dag. De uitslag van de Grand Prix 1 - Aart Koopmans Memorial luidt nu: 1. Manon Kamminga, 2. Aggie Walsma, 3. Lisa van der Geest. Dat is ook meteen de rangschikking in het klassement om de KPN Grand Prix natuurijs.

De Scheidsrechterscommissie van de KNSB buigt zich de komende dagen over de verdere consequenties van deze rode kaarten.