Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 26 jan 2020

Opgeluchte De Jong: 'Deze titel geeft net iets extra's'

"Elke titel is bijzonder, maar hier zit een mooi verhaal achter", zegt Antoinette de Jong glimlachend in de catacomben van Thialf. Na de teleurstelling van de KPN NK Afstanden herpakte de 24-jarige rijdster van Team Jumbo-Visma zichzelf en veroverde ze dit weekend haar tweede nationale allroundtitel. "Ik mag trots op mezelf zijn."

Foto : Sander Chamid

Voor De Jong, die al zeker was van een ticket voor het WK Allround, kwam de overwinning op het NK zeker niet ongelegen. Nadat ze eind december plaatsing voor de WK Afstanden misliep besefte ze dat er een groot gat in haar programma zou komen. De Jong hoopte zich er snel overheen te zetten, maar dat duurde langer dan gehoopt. Met de EK Afstanden in aantocht (De Jong mocht de ploegenachtervolging rijden) richtte ze zich weer op en pakte ze samen met Melissa Wijfje en Ireen Wüst de gouden plak. De glimlach was terug.

De glimlach werd afgelopen weekend nog een stukje breder toen De Jong voor de tweede keer in haar loopbaan de nationale allroundtitel veroverde. Na een succesvolle eerste dag met overwinningen op de 500 en 3000 meter bleek een tweede plek op de 1500 meter en een tweede plek op de 5000 meter voldoende voor de eerste individuele titel van 2020. "Natuurlijk is elke titel mooi, maar deze geeft net iets extra's", aldus een tevreden De Jong.

"Het is best moeilijk als je je seizoen uit elkaar ziet vallen en je je daarna weer moet oprichten. Bij de NK Afstanden ging bijna alles mis wat de afgelopen jaren juist allemaal zo goed ging. Dat was zuur, maar ondanks die teleurstelling ben ik best wel trots dat ik me heb herpakt. Ja, ik durf wel te stellen dat ik achteraf sterker uit die periode ben gekomen."

Na de 1500 meter was De Jong echter allerminst zeker van de titel. Melissa Wijfje, haar grootste uitdager dit toernooi, zegevierde op de middellange afstand in een razendsnelle 1.54,94 en hoefde daardoor nog maar 2,5 seconden goed te maken op de 5 kilometer. "Ik wist wat Melissa had gereden en wat ik moest rijden. Ik begon niet te hard, want dat is vaak mijn valkuil. Toen ik over de streep kwam en mijn tijd (6.58,38) zag, dacht ik: yes ik heb hem. Er ging toch wel een last van mijn schouders af."

Wijfje pakt derde WK-ticket
Melissa Wijfje had in Thialf ook alle reden tot juichen. De rijdster van RTC Noord/Fryslan verzekerde zich met de derde tijd op de 5000 meter (7.04,47) van de tweede plaats in het eindklassement. Daardoor mag Wijfje met Ireen Wüst en De Jong deelnemen aan het WK Allround eind februari in Hamar. "Het was mijn doel om dat laatste WK-ticket te pakken, dus ik ben heel blij dat dat gelukt is", aldus een glimlachende Wijfje. 

Als Nederlands kampioene op de 1500 meter wilde ze graag laten zien dat zij ook bij dit toernooi de beste 1500 meterrijdster was. Dat deed ze overtuigend, want ze noteerde haar beste tijd ooit gereden in Thialf. Ze bracht het verschil op de afsluitende 5000 meter terug tot ruim twee seconden, al had ze daar zelf geen weet van. "Ik heb me het hele weekend niet beziggehouden met tijden", erkent Wijfje. "Ik hoorde pas op het eind dat Carlijn 19 seconden op mij goed moest maken en ik ruim twee op Antoinette. Ik vind het ergens wel lekker dat ik het niet wist, want zo kon ik me puur richten op mijn eigen afstanden."

Het is voor Wijfje de eerste keer dat ze aan het WK Allround mag meedoen. Vorig seizoen was ze al eens reserve voor het EK Allround in Collalbo en begon het behoorlijk bij haar te kriebelen. "Ik had het idee dat ik ook kon wat die dames konden. Ik vind het daarom heel gaaf dat ik het nu mag laten zien. Ik ga proberen net als dit weekend vier goede afstanden rijden en dan zien we wel waar het eindigt." De onttroonde titelhoudster Carlijn Achtereekte won de 5000 meter met een tijd van 6.56,46. Ze pakte daardoor brons in het eindklassement.

Klik hier voor de volledige uitslagen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan