Sinds zijn overstap naar AB Vakwerk had Evert Hoolwerf nog niet veel indruk gemaakt. De 24-jarige marathonschaatser zette vorig seizoen in dienst van Royal A-ware een knappe reeks resultaten neer, met onder meer de eindzege in de allereerste Trachitol Trophy. In zijn groene pak reed hij tot nu toe voornamelijk in dienst, maar in Amsterdam kwam de Eemdijker als eerste over de streep.

Met een luide kreet passeerde Hoolwerf de finish van de elfde KPN Marathon Cup, voor zijn eveneens juichende ploeggenoot Gary Hekman. De twee waren in een hectische slotfase onderdeel van een kopgroep van negen man, die aan de meet een kleine voorsprong overhield op het in stukken uiteengevallen peloton. Op de derde plaats finishte Bart de Vries namens Or Quest Bouw & Techniek. Bart Hoolwerf blijft de man in het oranje leiderspak.

"Deze wedstrijd viel niet te controleren", vat Evert Hoolwerf na afloop samen. Na een lastige seizoenstart was Hoolwerf meer dan blij met zijn overwinning. "Hier zat ook wel wat achter", legde hij zijn triomfkreet uit. "Het was een hele zomer van moeilijkheden. Het liep gewoon niet lekker en dat is er nu uit. Lichamelijk moet je goed in orde zijn, maar als het in je kop niet goed zit kom je nergens. Daar ben ik deze zomer wel achter gekomen."

Met zijn zege bewees Hoolwerf dat hij het winnen nog niet verleerd is. "Op het gegeven moment kwamen we met zijn vieren te zitten. Bart (Hoolwerf, zijn broer, red.) had al aardig veel dichtgereden en die zat ook al niet lekker meer. Gary zei: 'deze is voor jou', maar ik dacht dat ik ook niet al te veel meer had. Gelukkig kan een sprinter altijd sprinten met de finish in zicht." Met een opgetogen gevoel gaat het vizier nu op de Weissensee. "Deze is altijd lekker dat je die mee kan pikken. Dan rijd je toch even lekkerder die tien uur in de auto dan als je net tweede wordt", besluit Hoolwerf lachend.

Rémon Vos op weg naar derde zege

Vos zet zegetocht voort
Bij de beloften boekte Rémon Vos zijn tweede overwinning op rij in het rood-wit-blauwe pak. Na driekwart koers kwam het eerste serieuze gevaar van een kopgroep met vier mannen: Maikel Stam, Igor Baars, Engbert de Vegt en Ruben Marinus. Maar alles kwam weer bij elkaar. 

Met achttien ronden op het bord zetten Wabe de Rooij, Erwin Mesu en Stam een aanval in. Het drietal pakte al gauw een voorsprong van honderd meter. Fridtjof Petzold ging in de achtervolging met Vos achter zich aan. De Duitser redde het niet, maar Vos vond wel de aansluiting. Ook Kees Heemskerk en Michael Groot reden het gat dicht met de koplopers. 

 

De kopgroep van zes hield het peloton op achterstand en met het luiden van de bel trok Vos de sprint van kop af aan. Op vrijwel identieke wijze als vorige week in Groningen zegevierde de rijder van Team Bouwpartners, voor De Rooij en Mesu. Het oranje leiderspak blijft om de schouders van Ruud Slagter. 

"Ik heb een lekker gevoel op schaatsen te pakken: ik voel me goed, sterk en fit", aldus Vos. "Het rood-wit-blauwe pak geeft mij vleugels." Op het moment dat de kopgroep zich vormde in de finale wist Vos dat hij erbij moest zitten. "Ze kregen vrij snel veel ruimte. Het was even observeren wat er nog in het peloton zat. Op een gegeven moment ben ik er vol voor gegaan. Dat kostte wel wat kracht, maar in de groep hadden we een goede samenwerking. Gelukkig kon ik het weer afmaken."

Klik hier voor de volledige uitslag.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 19 jan om 00:25