Bij de derde en laatste StarClass in het Franse Épinal heeft Melle van 't Wout het goud veroverd bij de senioren. De jongeling uit de Nationale Trainingsselectie (NTS) van bondscoach Jeroen Otter won de 500 en de 1000 meter en hield daarmee Nederlands kampioen Sven Roes, die de 1500 meter won, van de eerste plaats. Het is de eerste keer dat Van 't Wout een StarClass-wedstrijd op zijn naam schrijft.

Voorafgaand aan deze laatste StarClass maakten meerdere Nederlandse shorttrackers nog kans op een startplek in de Europa Cup-finale, het officieuze EK dat eind maart wordt verreden in Kolomna. Per categorie kwalificeert de top acht zich met een maximum van drie rijders per land. Bij de senioren liet Roes de laatste afstand van het weekend, de 1000 meter, uit voorzorg schieten. De rijder van RTC Noord/Wadro is opgenomen in de EK-selectie en wilde rust nemen. Kay Huisman maakte op de derde plek in het klassement het Nederlandse feestje compleet. Roes, Huisman en Van 't Wout zijn geplaatst voor de finale.

Ook in de jongere categorieën was er Nederlands succes. Bij de junioren A wist Van 't Wouts broertje Jens de eindzege te pakken. Daarmee zet hij een goede reeks resultaten voort. De afgelopen drie seizoenen wist hij ook al wedstrijden in deze West-Europese competitie te winnen. De strijd om kwalificatie voor de Europa Cup-finale bleef spannend tot de laatste finale en uiteindelijk viel het dubbeltje de goede kant op voor Teun Boer. Hij mag samen met Hugo Bosma en Van 't Wout starten in Rusland. 

Voorzorg
Hoewel bij de vrouwen de senioren en junioren A samen rijden, is er wel een apart klassement per categorie. De Duitse Anna Seidel won het eindklassement bij de senioren. Dankzij zeges op de 1500 en 1000 meter bleef ze de Italiaanse Gloria Ioriatti en Emma van Zuijlen, die zilver pakte op de 500 meter, voor. Gioya Lancee, Emma en Sara van Zuijlen dwongen plaatsing af voor de finale.

Georgie Dalrymple de eindoverwinning op haar naam bij de junioren A. Zij won de 500 meter, maar startte op de slotdag eveneens uit voorzorg niet op de 1000 meter. Het was echter genoeg om Anne Floor Otter en Chiara Betti uit Italië achter zich te houden. Otter, Dalrymple en Esther Gijsbers kunnen zich opmaken voor de finale in Kolomna. 

Bij de junioren B gingen de overwinningen naar Jenning de Boo en Diede van Oorschot. De twee talentvolle shorttrackers komen volgende week uit op de Jeugd Olympische Spelen (YOG) en pakten in Frankrijk bij hun laatste wedstrijd voor hun olympisch debuut de overwinning. De Boo won alle drie de afstanden en was daarmee verreweg de beste in het eindklassement. Daan Kos werd derde. De top drie in het overall klassement is geheel oranje en dus mogen De Boo, Kos en Jari van Polen naar de Europa Cup-finale. 

Ervaring opdoen
Bij de vrouwen was Van Oorschot de beste op de 500 meter en moest op de langste twee afstanden Anna Spechenhauser voor zich dulden. Omdat de Italiaanse slechts vijfde werd op de 500 meter, stond Van Oorschot aan het eind van het weekend op de eerste plaats. Esmee Roes eindigde met drie bronzen medailles op plek drie in het klassement. Samen met Michelle Velzeboer, die dit weekend niet in actie kwam met het oog op de aanstaande YOG, starten Van Oorschot en Roes eind maart in Rusland. 

Het was voor het eerst dat een StarClass is Épinal gehouden werd. De organisatie heeft hard zijn best gedaan om alles zo goed mogelijk te regelen en na een mindere ijsvloer op de eerste dag was het op zaterdag en zondag flink verbeterd. Er was verrassend veel publiek aanwezig, naast de Nederlandse supporters die vaak meereizen. Net als een maand geleden in Turijn deden dit weekeinde ook een paar enthousiaste tweedejaars C-junioren uit Nederland mee bij de junioren B om meer ervaring op te doen en op die manier beter te worden. 

Bekijk hier de volledige uitslagen.