Tickets
Shop
Nieuws 16 jan 2020

Geen Nederlandse podiumplaatsen bij mass start Jeugd Olympische Spelen

Drie Nederlandse schaatsers reden vandaag de mass start bij de Jeugd Olympische Spelen in Zwitserland. Ze plaatsten zich alle drie voor de finale, maar het lukte ze niet om een medaille te bemachtigen. De gouden medailles gingen naar de Japanner Motonaga Arito en de Chinese Binyu Yang.

Bij de mannen bleef Arito bleef in de eindsprint voor Diego Amaya Martinez, die een historische zilveren medaille behaalde voor Colombia, en Pavel Taran uit Rusland. Bij de vrouwen zegevierde Yang, zij hield Zuzana Kursova uit Tsjechië en de Italiaanse Katia Filippi achter zich.

Bij de mannen stonden Remo Slotegraaf en Sebas Diniz aan de start op het natuurijs van Sankt Moritz. Bij de vrouwen was Isabel Grevelt de enige Nederlandse. De voorrondes kwamen ze vrij gemakkelijk door, maar een plek aan de top was te hoog gegrepen. Slotegraaf wist één punt te sprokkelen en werd negende, Diniz eindigde als zestiende. Grevelt eindigde op plek tien. "Dat valt ons allemaal, schaatsers en begeleiding, tegen", vertelt coach Johan Freriksen. "We hadden er meer van verwacht. Er werd ook echt hard gereden, harder dan we tevoren hadden bedacht."

Gemengde teamsprint
Op woensdag stond de zogeheten mixed NOC team sprint op het programma. De schaatsers hoorden een dag voor de wedstrijd met welke anderen ze een team zouden vormen. In de korte tijd die ze hadden, hebben ze getraind op een zo goed mogelijke samenwerking tijdens hun gezamenlijke race.

In tegenstelling tot de 'gewone' team sprint was dit een wedstrijd over vier ronden in plaats van drie, met twee mannen en twee vrouwen. Alle vier met een verschillende nationaliteit. Het lukte de Nederlanders niet om met hun teams het podium te halen. Het team met Diniz werd gediskwalificeerd na een val van de eerste vrouw. Het team met Myrthe de Boer finishte als vijfde (2.06,80). Het team van Grevelt eindigde in 2.08,16 als negende en de ploeg met Slotegraaf werd twaalfde (2.10,06). 

Ook coach Freriksen kwam in actie tijdens dit teamonderdeel. Als tijdelijke oefenmeester van een team van vier schaatsers uit Duitsland, Kazachstan, China en Zwitserland vond hij zijn ploeg terug op de achtste plaats (2.07,71) in de eindklassering. 

Genoten
Het schaatstoernooi van de Jeugd Olympische Spelen zit er nu op. “Ik heb genoten van een prachtige ervaring", vertelt Freriksen. "Zowel de schaatsers als ikzelf hebben veel geleerd. Dat begon al met een fantastisch trainingskamp in Collalbo. Daar begonnen we met vier individuele schaatsers. In een mum van tijd werd dat een echt team, met goede onderlinge samenwerking. Hier in Sankt Moritz hebben de schaatsers ook veel gedeeld, met elkaar en met schaatsers van andere nationaliteiten."

"Ze hebben extra wedstrijdspanning ervaren en ze moesten omgaan met de bedrijvigheid en het 'geweld' van een groot evenement. Ze weten nu een beetje hoe de Olympische Spelen in elkaar zitten. In het begin was het allemaal heel druk en veel, maar daar wen je aan. En dan is het ook echt genieten! Net als voor de schaatsers was dit ook mijn eerste Olympische evenement. Ik ga de opgedane ervaring thuis zeker delen met andere Nederlandse coaches", besluit de talentencoach van het RTC Oost.

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan