Met twee gouden medailles op zak heeft Suzanne Schulting in Debrecen een voorschot genomen op de prolongatie van haar EK-titel. De 22-jarige shorttrackster veroverde net als een jaar geleden de titel op de 1500 meter en pakte ook goud op de 500 meter.

Op zowel de 1500 meter als even later de 500 meter zegevierde Schulting met overmacht. Vier ronden voor de finish pakte ze op de 1500 meter resoluut de koppositie waarna haar voorsprong van enkele meters niet meer in gevaar kwam. De Italiaanse Arianna Fontana eindigde als tweede voor de Duitse Anna Seidel.

"Die versnelling in de finale was echt heel erg hard, daar ben ik heel blij mee", glundert Schulting na afloop. "Ik heb vandaag vijftig procent voltooid en dat het twee keer goud mag zijn, is een lekker begin. Ik moet nu gewoon de focus vasthouden en dan moet het in principe goedkomen. Maar je weet nooit hoe het gaat."

Primeur
Op de kortste afstand startte Schulting vanaf de eerste plek en gaf deze vervolgens niet meer uit handen. Ze hield 500-meterspecialisten Martina Valcepina en Natalia Maliszewska achter zich. Voor de olympisch, wereld- en Europees kampioene was de overwinning een primeur: niet eerder veroverde ze goud op de 500 meter. 

"Het contrast is zo groot tussen de 1500 meter en 500 meter", vertelt Schulting. "Van mezelf moest ik die 1500 meter winnen en zo'n 500 meter is lastig om van tevoren te zeggen. De wereldtop op die afstand komt uit Europa dus het niveau ligt ontzettend hoog. Daarom ben ik des te blijer dat ik hier mijn eerste gouden medaille pak op deze afstand."

 

Schulting verdedigt in Hongarije haar Europese titel allround. Haar voorsprong op de nummers twee Fontana en haar landgenote Valcepina in het klassement na twee afstanden is groot: 68 om 21 punten. Op zondag staan nog de 1000 meter en de superfinale over 3000 meter voor het individuele klassement op het programma.

Wereldkampioene Van Ruijven viel net naast het podium op de 500 meter. Yara van Kerkhof werd tweede in de B-finale en eindigde uiteindelijk als zesde. Van Ruijven moest zich in de finalerace vanaf de ongunstige vierde startplek in de medaillestrijd mengen. "Dan wordt het lastig", vertelt ze. "Ik had gehoopt op acties van Martina (Valcepina) of Natalia (Maliszewska), maar dat gebeurde niet."

Zorgen
In de kwart- en halve finales reed de Westlandse wel weer als vanouds: ze behield de koppositie van start tot finish en sloeg al vrij snel een gaatje op de concurrentie. "Ik ben blij dat dat gevoel weer terug is, want ik maakte me wel een beetje zorgen aan het begin van het seizoen", geeft Van Ruijven toe. "Maar op een 500 meter kan van alles gebeuren."

Het EK begon vrijdag niet zoals gehoopt voor Van Ruijven. In de kwartfinales van de 1500 meter kwam ze ten val, omdat Van Kerkhof tijdens een inhaalactie buitenom onbedoeld haar ijzers aantikte. Van Ruijven schoof vervolgens de kussens in. "Het was moeilijk om de knop om te zetten, ik was best wel boos. Maar Yara heeft dat natuurlijk ook niet zo bedoeld. Ik ga dat niet botvieren op haar, maar heb even een flesje op de grond gegooid", zegt ze met een lach.

Lara van Ruijven | Foto : Soenar Chamid

De vroege uitschakeling op de 1500 meter is niet meteen een ramp voor een goede eindklassering. "Als het op een afstand had moeten gebeuren, dan maar op de 1500 meter", relativeert de pure sprintster. "Ik baal wel van mijn vierde plek op de 500 meter. Maar het is op zich gunstig dat Suzanne die 34 punten heeft gepakt", doelend op de hoogste score per afstand. "Ik wil morgen een goede 1000 meter rijden en dan zien wat de superfinale mij brengt. Die is zeker binnen handbereik." Van Ruijven staat nu zevende in het klassement, de top-8 rijdt de afsluitende superfinale op zondag.

Lekker ritje
De eerste finaledag werd afgesloten met de relay. Van Ruijven, Schulting, Van Kerkhof en Rianne de Vries plaatsten zich zonder problemen voor de finale van zondag. Het oranjeteam sloeg gaandeweg een steeds groter gat op de rest en kon de race veilig naar huis rijden. "Voor de toeschouwers was het denk ik een beetje saaie race, maar ik vond het wel een lekker ritje", lacht Van Ruijven.

Met een verschil van tweeënhalve seconde op de nummer twee leek de halve finale haast een formaliteit in aanloop naar de eindstrijd. "Op de relay laten we zien dat we heel sterk zijn", vult Schulting aan. "Je merkt dat iedereen een stuk fitter is in vergelijking met de wereldbekers en daardoor loopt het ook veel beter. Het enige wat morgen telt voor ons is goud."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 26 jan om 17:41