Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 16 jan 2020

Dilemma's met Esmé Stollenga: 'Later wil ik geitjes in mijn tuin'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Esmé Stollenga.

Foto : Sander Chamid

Bio
Naam: 
Esmé Stollenga
Geboortedatum: 
15-05-1995
Woonplaats: 
Groningen
Team: 
Team FrySk
Specialiteit:
 Sprinten
Opmerkelijk:
Had last van een rugblessure waardoor ze bij de junioren vier jaar niet schaatste
Instagram: 
@esmestollenga

500 meter of 1000 meter
"Dat is meteen een lastige, want ik vind beide afstanden eigenlijk even leuk. Op de 1000 meter kan je goed schaatsen, terwijl je op de 500 meter maar één misslag hoeft te maken, waardoor je niet binnen de top tien zit. In dat opzicht vind ik de 1000 meter een mooiere afstand."

Bocht of rechte stuk
"Het rechte stuk, want dat is waar ik mijn techniek in kwijt kan. De bochten gaan al wel steeds beter gelukkig, maar ik heb nog altijd moeite met het mijn heup erin houden. Daar train ik wel extra op."

Fietstraining of krachttraining
"Krachttraining. Ik heb dat eigenlijk nooit gedaan tot twee jaar geleden bij Team FrySk. Vroeger deed ik het ook wel, maar toen moest ik teveel rekening houden met mijn rug. Zeven jaar geleden ben ik als C-junior gevallen in het zomerseizoen. Mijn ruggenwervels stonden toen niet goed op elkaar en daar had ik heel veel pijn door. Ik heb twee operaties gehad, waarbij er schroeven in mijn rug zijn gestopt. In deze periode ben ik vier jaar gestopt met schaatsen. Ik ben nu weer vijf jaar bezig, maar drie jaar geleden gebeurde er iets bizars: de schroeven in mijn rug braken." 

Dit bericht bekijken op Instagram

If you believe, you can achieve! ✨ #legday #prinsfotografen

Een bericht gedeeld door Esmé (@esmestollenga) op

KPN NK Sprint of KPN NK Afstanden
"NK Sprint, omdat je bij de NK Afstanden twee afstanden hebt waarop je het moet laten zien, terwijl het NK Sprint een toernooi is van twee dagen, waar je vier ritten rijdt. Bij de NK Afstanden heb je slechts één kans op een afstand. Bij het NK Sprint heb je meerdere kansen, want je rijdt vier ritten."

Wereldrecord of wereldkampioen
"Wereldkampioen. Een wereldrecord kan verbroken worden en wereldkampioen dat ben je gewoon. Dat pakt niemand van je af. Mijn ultieme droom is goud op de Olympische Spelen, maar wereldkampioen zou natuurlijk prachtig zijn."

Een verplichte pirouette op de wissel of van start in kunstrijtenue
"Een verplichte pirouette op de wissel. Mijn zus en mijn tante hebben altijd aan kunstschaatsen gedaan. Dat vind ik ook een leuke sport; een pirouette lijkt mij daarom ook wel leuk om te doen, haha."

's Ochtends of 's middags trainen
"Het liefst 's ochtends, want dan heb je nog de hele dag voor je. Maar ik moet ook heel vaak twee keer per dag trainen en dan heb ik dus geen keuze. Soms moet ik in de ochtend werken, dus dan train ik alleen 's middags. Ik ben verpleegkundige in een verpleegtehuis."

Dit bericht bekijken op Instagram

#snow

Een bericht gedeeld door Esmé (@esmestollenga) op

Wind of sneeuw
"Sneeuw vind ik altijd mooi. Ik vind eigenlijk dat er met kerst sneeuw moet liggen, want dat hoort erbij. Dat wordt helaas wel steeds lastiger. Ik ben nog nooit op wintersport geweest dus dat moet ik ook maar eens doen."

Appels of peren
"Appels. Die kan je overal in meebakken en als ontbijt pakken. Peren vind ik ook minder lekker. Het lekkerste vind ik de appels uit mijn ouders appelboom. Daar maken we appelmoes en appeltaart van!"

Fiets of auto
"Sinds kort heb ik een auto, omdat ik altijd train in Leeuwarden en woon in Groningen, maar thuis vind ik het lekker om de fiets te pakken. Ook naar mijn werk neem ik altijd de fiets."

Dit bericht bekijken op Instagram

Bunny Mammoet #badhairday 🐰

Een bericht gedeeld door Esmé (@esmestollenga) op

Hond of konijn
"Daar kan ik écht niet tussen kiezen, ik heb ze namelijk allebei. Ik ben echt een dierenliefhebber, het liefst zou ik alle dieren willen hebben, maar dat kan natuurlijk niet. Ik woon nu op mijzelf, daar heb ik een konijn en bij mijn ouders heb ik een hond en een kat. Hier in Groningen zou ik zelf ook wel een kat willen hebben, maar mijn vriendin is daar helaas allergisch voor. Als ik later een huis met een tuintje heb dan wil ik wel geitjes. Echt net een kinderboerderij, haha."

Series of films
"Ik kijk toch wel vaker series, omdat dat het langste duurt en omdat het vaak spannend is. Ik kijk voornamelijk politieseries en ziekenhuisseries op Netflix. Wel waargebeurd, geen fictie."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan