Itzhak de Laat heeft bij de EK Shorttrack in Hongarije zilver veroverd op de 1500 meter. Hij moest in de finale alleen de Hongaar Shaoang Liu voorrang verlenen. De Israëliër Vladislav Bykanov pakte brons.

De 25-jarige De Laat wist dit seizoen in de wereldbeker nog niet op het podium te eindigen. In Nagoya was hij dichtbij op de 500 meter, maar werd uiteindelijk vierde. Bij de KPN NK eerder deze maand greep hij eveneens naast de titels. Bij de EK toonde De Laat niettemin lef.

Hij kwam zes ronden te gaan aan kop en wist die positie geruime tijd vast te houden. Twee ronden voor de finish ging topfavoriet Liu hem voorbij waarna zilver voor de Fries het hoogst haalbare was. Shaolin Sandor Liu kwam ten val in de finale. In de halve finales kreeg Daan Breeuwsma een penalty.

"Ik ben heel opgelucht en blij", aldus een stralende De Laat. "Toen ik over de finish kwam, geloof ik het even niet. Ik dacht: ben ik tweede, is het echt waar? Ik heb voor de winst gereden en er was eentje net wat beter. Maar deze zilveren medaille voelt voor mij ook als goud. Dit geeft mij veel vertrouwen en het is iets wat ik al heel lang wilde. Eindelijk, dat is het goede woord."

 

Op de kwalificatiedag gaf De Laat aan dat hij niet zulke goede benen had, maar daar bleek hij vandaag geen last van te hebben. "Misschien had ik gisteren juist nodig als warming-up, want vandaag voelde het goed. Het is grappig hoe een slechte en een goede dag zich zo kort kunnen opvolgen. Maar dat geeft ook aan dat ik gewoon goed ben en niet aan mezelf hoef te twijfelen."

Op de 500 meter kon De Laat net niet opnieuw op het podium eindigen. In de eindfase werd hij als nummer drie nog voorbijgereden door de Rus Semen Elistratov. Het goud op de 500 meter was voor Shaolin Sandor Liu, die zijn broer Shaoang op de sprint naar de finish versloeg. "Ik had ook prima tweede kunnen worden als ik mijn techniek had gehouden", zegt De Laat. "Daar heb ik het een beetje op verloren. Dat is jammer, maar het goede gevoel van de 1500 meter overheerst."

Breeuwsma werd derde in de B-finale en uiteindelijk achtste op deze afstand. In het klassement na twee afstanden leidt Shaoang Liu met 55 punten, gevolgd door titelverdediger Shaolin Sandor Liu met 36 punten en De Laat op 29 punten. Aan het einde van de dag wisten De Laat, Breeuwsma, Dennis Visser en Sven Roes zich te plaatsen voor de finale van de relay op zondag. 

Klik hier voor de volledige uitslagen. 

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 26 jan om 11:32