Shorttrackster Kim Boutin moet het viercontinentenkampioenschap van komend weekend aan zich voorbij laten gaan. De Canadese kampt met een knieblessure en is onzeker voor de komende wedstrijden. Boutin maakte dit seizoen al indruk met een wereldrecord op de 500 meter en zes individuele World Cup-zeges.

Haar afmelding voor het allereerste viercontinentenkampioenschap is uit voorzorg, aldus het persbericht van de Canadese bond. Door haar lichaam nu rust te gunnen zouden de komende wereldbekers en het WK in Seoul niet in gevaar komen. Boutin hoopt haar training de komende weken weer te hervatten. De vervangster van Boutin tijdens het toernooi in Montréal is Danaé Blais.

Boutin, 25 jaar oud en afkomstig uit Québec, kampte afgelopen zomer met motivatieproblemen. Toen ze hoorde dat haar ploeggenoot Samuel Girard op 22-jarige leeftijd zou stoppen met de sport, vroeg de drievoudig medaillewinnares op de Olympische Spelen zich af of ze zelf ook nog andere doelen had in het leven. Meerdere opties lagen op tafel, waaronder het nemen van een tussenjaar, maar uiteindelijk besloot ze de zomer in Nederland door te brengen. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Thank you for this amazing experience ❤🧡

Een bericht gedeeld door Kim Boutin (@kim.boutin) op

In Nederland leerde ze zichzelf beter kennen en nam ze eindelijk de tijd om het reizen te waarderen, vertelde ze in november aan het Canadese CBC. Voorheen ervoer ze stress als ze voor trainingen en wedstrijden van huis moest, terwijl ze liever thuis wilde zijn bij haar vriend en familie. Deze zomer opende haar ogen. Reizen kon ook meer inhouden dan de wedstrijdroutines. Met frisse blik keerde ze terug naar huis en inmiddels kent wederom een succesvol shorttrackseizoen. Tijdens de World Cup in Salt Lake City in november werd ze de eerste shorttrackster ooit die op de 500 meter de grens met de 42 seconden slechtte.

De wedstrijden op het viercontinentenkampioenschap zijn dit weekend te volgen via de livestream op het YouTube-kanaal van de ISU.