Tickets
Shop
Nieuws 23 feb 2020

Wories gooit de schroom van zich af en plaatst zich voor WK

Ze is door een diep dal gegaan om te komen waar ze nu staat. Na drie jaar vol blessures heeft Niki Wories eindelijk dat felbegeerde ticket voor het WK Kunstrijden binnen. Voor de ogen van haar familie en vrienden schaatste ze op de Challenge Cup een fantastische vrije kür waarmee ze zich officieus kwalificeerde voor het WK. "Dit is de beloning voor al het werk dat ik de afgelopen jaren heb gedaan."

Foto : Soenar Chamid

Diep van binnen wist de 23-jarige Wories altijd al dat ze het kon. Als ze goed in haar vel zat, wist ze dat heel goed kon schaatsen. Maar in de wedstrijden kwam het er vaak niet uit. Vorig jaar viel ze nog op de Challenge Cup en liep ze het WK mis. Op het afgelopen EK in januari stelde ze ook weer teleur. Maar op De Uithof gooide ze dit weekend alle schroom van zich af.

Tijdens de Challenge Cup liet Wories zondag een sterke vrije kür zien en werd daarmee door de jury beloond met 53,70 technische punten. Dat was genoeg om zich te plaatsen voor het WK Kunstrijden, dat in maart in haar woonplaats Montréal plaatsvindt. Officieel moet ze nog wel de bevestiging krijgen van de selectiecommissie van de KNSB, maar de punten zijn binnen. 

Ze hield haar handen voor haar gezicht, ze kon het bijna niet geloven. Na al die ellende van de afgelopen jaren, na al die hersenschuddingen die ze had overleefd, was het haar dan eindelijk gelukt. Voor de tweede keer in haar carrière had ze zich geplaatst voor het WK. "Ik ben hier zo diep voor gegaan", vertelt ze.

Belofte
De Almeerse nam afgelopen zomer zelfs drie maanden rust en stond niet op het ijs. "Maar ik ben nu zo blij dat ik niet gestopt ben. Dat ik naar mijn hart heb geluisterd en die zei: je bent nog niet klaar, we zijn er nog niet. Bij deze Challenge Cup heb ik alles van me af gegooid. Ik heb mezelf een kans gegeven en dat is gelukt."

"In mijn korte kür heb ik één foutje gemaakt en die heb ik daarna gelijk weer achter me gelaten. Er kwamen allerlei negatieve gedachten naar boven, maar die heb ik me van afgezet. Ik heb hier puur en alleen voor mezelf geschaatst. Ik was zo gefocust. Ik wist dat ik de technische score goed moest doen en daar heb ik me op geconcentreerd. Ik heb één klein foutje gemaakt, maar dat maakt niet uit. Die technische score van minimaal 51 punten heb ik binnen en daar ben ik heel blij mee.’’

Foto : Soenar Chamid

Paarrijder Michel Tsiba komt langs, feliciteert haar en geeft haar een knuffel. "We hadden laatst al 'pinkies' gedaan bij een wedstrijd en gezegd dat we het gingen halen. Hij deed het gisteren en kwalificeerde zich voor het WK. 'Man oh man, wat reed je goed', heb ik hem gestuurd. Voor mijn kür heb ik de hele tijd het filmpje in mijn hoofd afgespeeld van hoe ik me aan het einde van de kür zou voelen. Hoe blij ik zou zijn. Dat gevoel wilde ik mezelf geven.’’

"Dit ticket voor het WK is een beloning voor mezelf en voor mijn coaches, die altijd achter me zijn blijven staan. Zij hebben me er door heen gesleept toen het even moeilijk werd. Dit is onze beloning en het geeft ons vertrouwen dat we op de goede weg zijn."

Klik hier voor alles over de Challenge Cup


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan