Met een glimlach van oor tot oor keerde Xandra Velzeboer maandagavond terug in Nederland. De 18-jarige shorttrackster veroverde het afgelopen weekend bij het WK voor junioren maar liefst twee gouden medailles en trad daarmee in de voetsporen van haar voorbeeld Suzanne Schulting. "Wat zij doet, wil iedereen!"

Schulting was in 2016 de eerste Nederlander ooit die een gouden medaille veroverde op het WK Shorttrack voor junioren. Op het ijs van Sofia reed de olympisch kampioene destijds naar de overwinning op de 1500 meter. Vier jaar later flikte Xandra Velzeboer het om op het WK voor junioren een (individuele) gouden medaille te bemachtigen. De 18-jarige Culemborgse was op het ijs van Bormio de snelste op de 500 meter. "Ik ben superblij en trots dat het gelukt is."

Gezien de voorgaande jaren kwam de prestatie van Velzeboer niet helemaal uit de lucht vallen. De jongeling pakte in 2018 al brons op de 500 meter en legde een jaar later beslag op het zilver. Dat het in 2020 goud zou moeten worden, leek dan ook een logische stap. "Aan het begin van het seizoen besprak ik met mijn coach mijn doelen. Individueel wereldkampioen worden stond daar zeker tussen", aldus Velzeboer, die tijdens de kwalificaties op vrijdag al indruk maakte.

Met een razendsnelle tijd van 43,6 seconden zag ze dat ze maar liefst vijf tiende sneller was dan de rest van het veld, waarna het zelfvertrouwen alsmaar groter werd. Ze won vervolgens haar heats overtuigend en mocht in de finale vanaf de eerste startpositie starten. "Ik was heel erg zenuwachtig. Als je elke rit van kop af aan wint, wil je dat in de finale doorzetten", geeft Velzeboer aan. "Ik heb mezelf behoorlijk wat druk opgelegd, maar daar haal ik ook weer kracht uit. Als ik geen spanning heb, heb ik ook geen focus."

Wereldrecord
Vanaf de start reed Velzeboer hard van haar tegenstandsters weg en zag ze het gat groter en groter worden. De rijdster van de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS) bleef gefocust en durfde pas vlak voor de streep te juichen. "Om op deze manier goud te winnen, is echt geweldig", jubelt Velzeboer een paar dagen na het succes. "Ik was heel blij en vond het ook speciaal dat mijn ouders erbij waren. Ik kreeg na afloop veel berichtjes en dan denk je wel: wauw, dit is echt bijzonder."

De vreugde werd een dag later nog groter toen Velzeboer samen met Georgie Dalrymple, Anne Floor Otter en Marijn Wiersma de wereldtitel behaalde op de relay. De Nederlandse equipe pakte acht rondjes voor het einde de koppositie en gaf deze vervolgens niet meer uit handen. “We hadden meteen een groot gat te pakken en trokken keihard door. Toen we zagen dat we hadden gewonnen, waren we superblij. Het is echt geweldig om zoiets met z'n vieren te kunnen vieren. Dat onze tijd ook nog eens een wereldrecord betekende, was extra mooi. We hebben alle vier supergoed gereden en laten zien hoe sterk we zijn."

Met twee gouden medailles schreef Velzeboer ook nog een beetje geschiedenis. Nooit eerder pakte een Nederlander twee wereldtitels op een junioren WK Shorttrack. Zelfs haar succesvolle teamgenote Suzanne Schulting kreeg dat in haar juniorentijdperk niet voor elkaar. "Ja, dat vind ik heel speciaal! Suzanne is een voorbeeld voor mij. Hoe zij de afgelopen seizoenen heeft gereden, vind ik heel knap. Op het EK was ze ook weer oppermachtig en won ze alle afstanden zonder fouten te maken. Ja, zo wil ik in de toekomst ook rijden!"

Door Rijcko Treep - Laatste update op 28 feb om 16:07