Live
Shop
Nieuws 10 feb 2020

Top 9: Snelste ijsbanen ter wereld

De WK Afstanden komen eraan en dit jaar vinden deze plaats op de Utah Olympic Oval in Salt Lake City. De baan die erom bekend staat de snelste van de wereld te zijn, door onder anderen de lage luchtdruk. Maar welke ijsvloeren zijn er hierna het snelste? Schaatsen.nl zocht het voor jou uit!

1. Utah Olympic Oval – Salt Lake City
Nederlandse baanrecords: 3
De snelste en een van de bekendste ijsbanen ter wereld is de Utah Olympic Oval in Salt Lake City. De ijsbaan werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 2002, maar het eerste wereldrecord werd al gereden in 2001 door de Canadese Catriona LeMay-Doan. Zij klokte op de 500 meter een tijd van 37,29.

Foto : Francois Wieringa

2. Olympic Oval – Calgary
Nederlandse baanrecords: 3
Voor de Olympische Winterspelen van 1988 werd in Calgary de Olympic Oval gebouwd. De Nederlandse schaatsster Yvonne van Gennip werd in dat jaar de Koningin van de Spelen na haar drie gouden medailles op de 1500 meter, drie kilometer en vijf kilometer.

Foto : Soenar Chamid

3. Max Aicher Arena – Inzell
Nederlandse baanrecords: 8
In 2011 werd de ijsbaan van Inzell, het Ludwig Schwabi Stadion, overdekt en omgedoopt tot de Max Aicher Arena. Het schaatsen in Inzell vond zijn oorsprong op de Frillensee, een hoger gelegen meer dat de perfecte afmetingen had voor een 400-meterbaan. Door het succes van het schaatsen werd in 1963 besloten om een ijsbaan dichter bij het dorp te bouwen: het Ludwig Schwadi Stadion. De eerste schaatser die na de verbouwing in 2011 wereldkampioen werd op de baan was Ireen Wüst.

Foto : Soenar Chamid

4. Thialf – Heerenveen
Nederlandse baanrecords: 8
Thialf geldt als het schaatshart van de wereld en is daarmee het belangrijkste ijsstadion van Nederland. Daarnaast is het ook de snelste laaglandbaan ter wereld. Waar de top drie snelste banen op minstens zeshonderd meter boven zeeniveau ligt, ligt Thialf op slechts 0,4 meter boven zeeniveau. Daarmee is de luchtdruk in Thialf een stuk hoger. Toch is het ijs van zulke kwaliteit dat Thialf zich vierde plaatst.

Foto : Sander Chamid

5. Gangneung Science Oval – Gangneung
Nederlandse baanrecords: 8
De bouw van deze baan startte in 2013, in aanloop naar de Olympische Spelen van 2018. In 2017 werden er de WK Afstanden gereden. Door de baanrecords die werden gereden op de Spelen en de WK Afstanden, is de ijsbaan anno oktober 2019 benoemd tot nummer vijf op de lijst van snelste ijsbanen ter wereld, ondanks dat er hier niet meer wordt geschaatst.

Foto : Soenar Chamid

6. Adler Arena – Sotsji
Nederlandse baanrecords: 8
In de Adler Arena zijn drie grote kampioenschappen gereden: het Russisch kampioenschap allround, de WK Afstanden en de Olympische Winterspelen van 2014. Ondanks dat er zo weinig toernooien zijn gereden, staat de Arena nog steeds op nummer zes in de lijst van snelste ijsbanen ter wereld.

Foto : Sander Chamid

7. Vikingskipet – Hamar
Nederlandse baanrecords: 3
Hamar is sinds 1890 één van de meest belangrijke plaatsen in de schaatssport en sinds de opening van het zogenoemde Vikingschip in 1992 staat in Hamar ook het belangrijkste ijsstadion van Noorwegen. Nederlandse schaatsers zijn altijd erg succesvol geweest in het stadion. Van de elf wereldtitels die er verdeeld werden, kwamen er acht in Nederlandse handen terecht.  

Foto : Soenar Chamid

8. Kolomna Speed Skating Center – Kolomna
Nederlandse baanrecords: 5
De ijsbaan van Kolomna, beter bekend als Kometa, werd ontworpen door Nederlandse architect Bertus Butter. In 2007 leverde Gretha Smit een opmerkelijke prestatie door op de 5000 meter in de B-groep 0,04 seconde sneller te rijden dan Martina Sablikova die eerste werd in de A-groep en hiervoor dus wél geëerd werd met een gouden medaille.

Foto : Soenar Chamid

9. Sportforum Hohenschönhausen – Berlijn
Nederlandse baanrecords: 6
Het Sportforum Hohenschönhausen was de allereerste overdekte 400-meterkunstijsbaan van de wereld. Kort hierna volgden Thialf en de Olympic Oval. In 1997 reed Ids Postma daar als eerste schaatser een wereldrecord. Op de 1500 meter verbrak hij de grens van 1.50,00 in een tijd van 1.49,81.

Foto : Soenar Chamid

Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan