In Sportboulevard Dordrecht knalde vrijdagavond eindelijk Thunderstruck weer eens uit de boxen. Het 'lijflied' van Sjinkie Knegt werd voor hem gedraaid vlak voor zijn rentree op de World Cup-finale. De Fries startte in de kwartfinale van de relay en de ploeg wist zich op basis van tijd te plaatsen voor de halve finales van zaterdag.

De 30-jarige shorttracker werd samen met Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Sven Roes derde achter Canada en Zuid-Korea. De eerste en tweede plek verschaften direct toegang tot de halve eindstrijd en daarnaast waren er twee plekken te vergeven aan de snelsten derde plekken. Dankzij een snelle race slaagde Nederland er dus alsnog in om zich te kwalificeren. 

"Ik heb geprobeerd om er zoveel mogelijk van te genieten en de race ging best goed", aldus Knegt. Het kwartet van bondscoach Jeroen Otter pakte vanaf de start de koppositie en hield die lang vast. Maar met vijftien ronden op het bord zakte Oranje terug naar de derde plaats. De laatste aflossing tussen Knegt en Breeuwsma ging vervolgens de mist is, waardoor er een gat ontstond. "Ik zag Daan ineens de baan inkomen en toen probeerde ik nog naar hem toe te draaien. Daardoor raakte ik iets te ver achterop en kwam ik bijna ten val."

Deze miscommunicatie is volgens Knegt vooral te wijten aan het feit dat hij op een andere plek reed dan voorheen. Hiervoor kreeg hij als afmaker altijd een duw van Breeuwsma, maar door de veranderde volgorde moest Knegt nu zelf zijn teamgenoot lanceren. De nieuwe rol voelde vooral vlak na de start onwennig. "Normaliter mocht ik na anderhalve ronde al aantreden, nu sta ik vierenhalve ronden uit mijn neus te eten", lacht hij. 

Knegt komt dit weekeinde individueel in actie op de 1500 meter (zaterdag) en de 1000 meter (zondag). Daarnaast kan bondscoach Otter hem wederom opstellen in de halve finales en eventueel finale van de aflossing. De kwalificaties van de individuele afstanden hoefde Knegt vrijdag niet te rijden, omdat hij gebruik mag maken van de wildcard die Nederland als organiserend land heeft.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 17 feb om 02:43