Na haar bronzen medaille op de 1000 meter van zaterdag heeft Suzanne Schulting zondag op de 1500 meter wel het goud gepakt. Na een levendige finale was ze de betere van Sofia Prosvirnova en Tifany Huot Marchand. Het was haar tweede World Cup-overwinning dit seizoen op deze afstand. Eerder won ze al in Nagoya en was ze tweede in Salt Lake City.

Schulting wist in de halve finale zich nipt te kwalificeren voor de finale, nadat Ekaterina Efremenkova een moordend tempo had opgelegd. De Friezin lag lange tijd vierde, maar wist met de nodige risico's alsnog op te rukken naar de tweede plaats. Ook Selma Poutsma en Gioya Lancee stonden in de halve finale, nadat ze in het ochtendprogramma zich door de herkansingen hadden gewerkt. Poutsma eindigde uiteindelijk in de B-finale als derde, de halve finale was voor Lancee het eindstation. 

Blijdschap bij Schulting na haar zege op de 1500 meter | Foto : International Skating Union

Meer eremetaal
Aan het eind van de dag was er nog een tweede gouden medaille voor de Nederlandse ploeg. Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries wisten op de aflossing met Schulting als afmaker de Chinese en Japanse vrouwen met succes achter zich te houden. Tijdens de wedstrijd gingen zowel de Chinezen als de Koreanen onderuit, waardoor een medaille al vrij zeker was. De Chinese ploeg wist op indrukwekkende wijze toch nog terug te komen naar de tweede plek en slotrijdster Kexin Fan kon zelfs nog even aandringen bij Schulting. Die hield de deur echter goed dicht, waarmee het goud binnengehaald werd. 

Ook op de kortste afstand was er eremetaal voor Nederland. Van Ruijven maakte indruk met snelle wedstrijden in de kwart- en halve finale, waarmee ze telkens als eerste doorging naar de volgende ronde. In de finale startte ze vanaf de derde plek, achter Kim Boutin en Chunyu Qu. Haar laatste concurrente, Min-jeong Choi, maakte een misser bij de start en zette daarmee zichzelf buitenspel. Qu en Van Ruijven probeerden nog aan te dringen bij Boutin, maar de startvolgorde werd ook de rangschikking aan de streep. 

Bekijk hier alle uitslagen.

Er zijn nog tickets te verkrijgen voor de World Cup-finale van 14 tot en met 16 februari in de Sportboulevard Dordrecht. Kom jij TeamNL aanmoedigen?