Tickets
Shop
Nieuws 02 feb 2020

Robin Groot verdedigt allroundtitel: 'Heb getraind op het sprinten'

Overal waar ze aan de start staat, wint Robin Groot (19). Tenminste, zo lijkt het. Zo won ze dit weekend ook het NK Allround bij de junioren A. En toch moet ze daar harder voor werken dan iedereen denkt: "Ik heb er hard voor moeten trainen", zegt ze. "En in Enschede hard voor moeten strijden. Al die spanning en races van gisteren sloegen op mijn benen. Het schaatsen ging echt niet zo gemakkelijk."

Foto : Sander Chamid

Wat is het geheim van Robin Groot? Hoe komt het dat ze in Enschede bij het NK Afstanden en Allround drie van de vier afstanden wint? Alleen op de 500 meter was Marrit Fledderus sneller, maar op de 1000, 1500 en 3000 meter was Groot de beste. "Ik heb niet echt een geheim", zegt de schaatsster uit Broek op Langedijk. "Ik zet me gewoon hard voor mijn sport in en ik train hard. Verder luister ik goed naar mijn lichaam en stem ik dat goed af met mijn coach. Als het teveel wordt, dan neem ik wat gas terug en op andere momenten ga ik juist weer harder trainen."

Haar grootste winst boekte Groot niet op de lange afstanden, maar juist op de 500 meter. Op de kortste sprintafstand waar ze tweede werd achter Fledderus. "Dat vond ik misschien nog wel het knapste van mezelf. Mijn sprintafstanden gingen aan het begin van het seizoen echt slecht. Het lukte me gewoon niet en dat was erg frustrerend."

Zwakke punt
"In de kerstvakantie ben ik me gaan concentreren op de sprint. Ik heb mijn trainer om hulp gevraagd en ook de sprinters heb ik om tips gevraagd. Dat heeft best wel geholpen. Ik heb vooral mijn bochten erg veranderd, aangezien dat wel echt mijn zwakke punt was. Daar kon ik niet versnellen en dat heb je natuurlijk wel nodig. Maar ook mijn start en mijn eerste passen heb ik aangepakt."

"Vorig weekend ging het pas voor het eerst goed. Op de ijsbaan van Alkmaar reed ik toen 39,5 zonder dat ik de wind mee had. Dat gaf me vertrouwen voor deze wedstrijd. Het is fijn om te weten dat je iets goed kunt. Dat leidde ook tot deze tweede plaats op de 500 meter en de winst van het allroundklassement. Ik wilde mijn allroundtitel hier graag verdedigen, maar je moet het nog wel even doen. Ik ben blij dat het gelukt is."

Bij de mannen schreef Jarle Gerrits de allroundtitel op zijn naam. In het eindklassement hield hij Jordy van Workum en Harm Visser achter zich. 

Klik hier voor de volledige uitslagen en klassementen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan