Tickets
Shop
Nieuws 16 feb 2020

Nederland met wereldrecord naar goud op ploegenachtervolging

De Nederlandse heren hebben bij de WK afstanden in Salt Lake City de wereldtitel op de ploegachtervolging geprolongeerd. Dat gebeurde met een fraai wereldrecord. De formatie van bondscoach Jan Coopmans finishte in een tijd van 3.34,68. Het zilver was voor Japan (3.36,41) en het brons ging naar Rusland (3.37,24).

Foto : Soenar Chamid

Namens Oranje verschenen Sven Kramer, Douwe de Vries en Marcel Bosker op het ijs. Patrick Roest moest toekijken. Hij kreeg van Coopmans de reserverol na zijn mislukte optredens op de 5000 meter (vierde en daarna diskwalificatie) en 10.000 meter (achtste). "Ik was hier eigenlijk als reserve, maar je weet dat het kan dat je moet rijden, dus je bereidt je er optimaal op voor", begint Bosker.

"Ik had van tevoren een beetje de pest in dat ik niet zou rijden, maar ik wist dat voor Patrick twee moeilijke afstanden op hoogte pittig kan aankomen. Voor hem is het heel vervelend dat hij vanmorgen moest zeggen: ik ga het niet doen, want het teambelang gaat voor. Ik ben hem wel dankbaar dat hij dat durft te zeggen en wij de kans hebben gekregen dit wereldrecord te rijden." 

"Natuurlijk is het zuur voor de schaatser die niet rijdt en helaas mogen er maar drie van start, want we hebben alle vier het kaliber om een wereldrecord te rijden. In welke opstelling dan ook. Dat is de kracht van het Nederlandse team", voegt Kramer daaraan toe. 

Foto : Soenar Chamid

Het oude wereldrecord stond eveneens op naam van Nederland. Kramer reed in 2013 in Salt Lake City met Jan Blokhuijsen en Koen Verweij naar een tijd van 3.35,60. Voor Nederland was het de tiende gouden WK-medaille op dit onderdeel. Alleen in 2011 ging het mis en pakte de Amerikaanse ploeg de wereldtitel. "Het was lastig in te schatten of een wereldrecord haalbaar was, we hebben nu natuurlijk een ander pak aan en een helm op, terwijl er tijdens het vorige wereldrecord in een volledig wedstrijdpak werd gereden, maar de tijden waren vandaag heel snel dus ik had er een goed gevoel bij", aldus Douwe de Vries. 

Niet vanzelfsprekend
Voor Kramer was het zijn achtste wereldtitel op dit nummer. De Vries (37) staat nu op vijf wereldtitels. Voor Bosker was het zijn tweede gouden WK-medaille. Hij was vorig jaar in Inzell met Kramer en De Vries eveneens van de partij. "Dit is gewoon fijn. Drie maanden geleden werd ik dertiende op een wereldbeker in Minsk en ik dacht toen: nog twee van zulke wedstrijden en je ziet mij nooit weer", aldus Kramer, die inmiddels het reuzenaantal van 75 titels heeft aangetikt. "Het is dan toch fijn als je nu weer zo kunt schaatsen, dat is echt niet zo vanzelfsprekend."

Ook De Vries moest van ver komen, zijn seizoen kende veel tegenslagen. "Dat je even niet meer weet of je nog wel een lichtpuntje aan de horizon ziet wat schaatsen betreft. Vorige week reed ik twee persoonlijk records en nu deze wereldtitel, dat is heel mooi." 

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan