Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 20 feb 2020

Klassementsleider Ariëns wint eerste koers in Zweden

Na een sloopkoers over 100 kilometer onder barre omstandigheden kwam Crispijn Ariëns donderdag bij de KPN Grand Prix 4 als eerste over de streep. Uit een kopgroep van vijf man was hij de snelste in de sprint. Jordy Harink en Frank Vreugdenhil werden tweede en derde.

Foto : Vincent Riemersma

Waar de vrouwen 's ochtends met een zonnetje erbij hun koers reden, stak bij de mannen de wind ineens op bij het lossen van het startschot. Het geveegde parcours over 11,7 kilometer op de Botnische Golf werd geteisterd door stuifsneeuw en met de wind in de rug op het stukje vlak voor de bocht naar de finish konden de mannen hun benen bijna stil houden. 

Vanaf de start ging Daan Besteman (Port of Amsterdam) op avontuur, maar materiaalpech maakte een vroegtijdig einde aan zijn koers. Zijn medevluchter Evert Hoolwerf (AB Vakwerk) kwam even later hard ten val en werd achterop een quad terug naar de rijderstent gebracht. Het peloton was intussen al vroeg in stukken uiteen gevallen door de wind en de voorste groep bestond uit twintig man. Daaruit reden uiteindelijk vijf man weg: Frank Vreugdenhil, Jordy Harink, Crispijn Ariëns, Jouke Hoogeveen en Mart Bruggink. De vijf breidden hun voorsprong gestaag uit tot zo'n anderhalve minuut. 

In de slotfase probeerden teamgenoten Hoogeveen en Bruggink nog weg te komen, maar beide mannen slaagden daar niet in. Het was vervolgens Harink die al vroeg de sprint aanging, maar het af moest leggen tegen Ariëns. "Het was een zware wedstrijd", zegt de winnaar na afloop. "Ik had vooraf al een beetje gehoopt op de wind, want dan wordt het toch wat zwaarder voor iedereen. Alleen meerijden zit er dan gewoon niet meer in. Als er geen wind is, kun je iets meer verschuilen. Maar nu was het vanaf het begin meteen volle bak voorin blijven zitten."

Dankzij twee podiumplaatsen in Oostenrijk ging Ariëns aan de leiding in het klassement, maar een overwinning op natuurijs zat er tot nu toe nog niet in. "De laatste zege was ook in Zweden", weet Ariëns. "Op de Alternatieve was ik goed en zaterdag in Tilburg ging het ook goed (Ariëns won de dertiende KPN Marathon Cup, red.). Je gaat hier met goede vorm naartoe, maar dan moet het nog wel lukken. Er waren een hoop valpartijen vandaag, de scheuren waren moeilijk te zien. Echt heel lekker om meteen de eerste hier te winnen."

 

Terwijl de nummers één, twee en drie werden gehuldigd, zaten Hoogeveen en Bruggink nog hoestend en proestend op de bankjes in hun rijderstent. "Dit voelde niet als honderd kilometer, dit voelde als tweehonderd", zegt Hoogeveen met een lach. Een overtal hebben in een kopgroep van vijf man leek het ideale scenario voor de mannen van Bouwselect. "Dat was het ook wel, maar dit waren duidelijk de vijf beste mannen in koers. Dat betekent dat je met drie anderen zit die ook supergoed zijn."

"Ik heb geen goede sprint, dus moest ze zien kwijt te raken en dat lukte niet. Met Crispijn had ik op een gegeven moment wel een gaatje en ik hoopte dat hij zou overnemen, dan gaan we met z'n tweeën verder en zien we het wel, maar hij vertrouwde op zijn sprint. Dat was eigenlijk mijn pech. Mart was leeg, dat kan gebeuren", concludeert Hoogeveen nuchter. "Maar ik heb wel lekker gereden. Ik kan wel genieten van deze omstandigheden."

Top-10 KPN Grand Prix 4:
1. Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans)
2. Jordy Harink (Royal A-ware)
3. Frank Vreugdenhil (AB Vakwerk)
4. Jouke Hoogeveen (Bouwselect)
5. Mart Bruggink (Bouwselect)
6. Casper de Gier (Bouwselect) op 1'28"
7. Ronald Haasjes (Bouwselect) 
8. Timo Verkaaik (Stehmann-Viking) op 1'32"
9. Marco van der Tuin (OR Quest / Bouw & Techniek) op 1'36"
10. Ronald Kruijer (Bouwselect) op 1'40"

Top-5 klassement:
1. Crispijn Ariëns 82,1 punten
2. Jordy Harink 68
3. Mart Bruggink 65
4. Ronald Haasjes 57
5. Casper de Gier 50

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan