Tickets
Shop
Nieuws 02 feb 2020

Half Hengelo moedigt Jade Groenewoud aan in Enschede

Voor Jade Groenewoud (15) stond zaterdag een heuse fanclub langs de ijsbaan in Twente. Haar vader Bob had in de 'straatapp' gezet dat Jade meedeed aan het NK Junioren en daar waren een hoop mensen uit Hengelo op afgekomen. "Zo leuk", zegt Groenewoud. "Die mensen moedigden mij allemaal heel hard aan. Dat maakte het extra fijn om hier te schaatsen."

Foto : Soenar Chamid

Nerveus staat Bob Groenewoud tegen de kussens aangeleund. Zijn oudste dochter Isa (19) lacht nog, maar de 49-jarige vader uit Hengelo weet even niet waar hij kijken moet. Jade Groenewoud, zijn jongste dochter, gaat zo schaatsen. Ze doet mee aan de 1000 meter (junioren B) en de ondernemer hoopt dat zijn kleine meisje het goed doet. "Ik ben geen ouder die langs de kant van de baan staat te schreeuwen. Ik blijf positief. Plezier is het belangrijkste, maar stiekem hoop ik toch dat ze goed schaatst. Ze heeft hier zo hard voor getraind, dus ze verdient het ook om hoog te eindigen."

Bob en Linda Groenewoud hebben drie dochters: Isa, Ella en Jade. "Op zaterdagochtend gingen we altijd met zijn allen naar de schaatsbaan", zo vertelt Jade. "Terwijl mijn vader en mijn zussen op de buitenbaan schaatsten, was ik aan het krabbelen op de binnenbaan. De hele familie ging mee naar de schaatsbaan en zo ben ik ook met schaatsen begonnen." 

"Van mijn twee zussen, die bijna vier jaar ouder zijn dan ik, heb ik ook veel geleerd. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en zo maakten we elkaar beter. Ella schaatst nu in Groningen bij de studentenschaatsvereniging Tjas en Isa schaatst hier bij de studentenclub Skeuvel. We zijn allemaal op onze eigen manier fanatiek. Zelf schaats ik bij de baanselectie Twente en daar train ik zo'n vier keer per week. Ik vind het mooi om mezelf te ontwikkelen en steeds beter te leren schaatsen."

Bob en Isa Groenewoud

Groenewoud glijdt als een raket over het ijs en doet bij de junioren B met de top van Nederland mee. Zo werd ze in Alkmaar nog derde op het NK Sprint. "Jade is motorisch heel goed", zegt haar vader trots. "Ze heeft een heel goede techniek en nu ze wat ouder is, heeft ze ook een goede mentaliteit. Ze vindt het leuk om hard te trainen en dat doet ze ook veel. We wonen vlakbij de ijsbaan in Enschede, dus ze kan op de fiets naar de training toe."

Terug naar het NK in Enschede. Op de 1000 meter stelt Groenewoud met haar tijd van 1.24,88 wat teleur en eindigt op die afstand, die door Chloé Hoogendoorn gewonnen wordt, als veertiende. Op de 500 meter wordt ze elfde. "Ik ben niet zo tevreden over dit weekend", zegt ze. "Het lukt niet zo goed. Ik heb ook veel last van mijn scheenbenen. Die doen vaak zeer met schaatsen en ik weet niet waardoor dat komt. Misschien dat het een ander weekend weer beter gaat."

Aan de support van haar familie en de rest van haar straat kan het niet liggen. Ook als Groenewoud voor haar gevoel wat minder hard schaatst, blijven haar fans razend enthousiast. "Ik ben zo trots op mijn zusje", zegt Isa. "Ze kan zo goed schaatsen. Ze gaat al een paar jaar harder dan ik hoor. Ik vind dat ze erg mooi over het ijs heen glijdt en daar kan ik nog veel van leren."

Klik hier voor de volledige uitslagen en klassementen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan