De individuele kwalificaties op de World Cup-finale in Dordrecht zijn voor Nederland niet zonder slag of stoot verlopen. Een flink aantal shorttrackers heeft zich geplaatst op de verschillende afstanden, maar er waren ook valpartijen en een pirouette.

Met zo'n 2000 basisschoolleerlingen op de tribunes reden de Nederlanders 's ochtends onder luid gejuich hun races in de Sportboulevard Dordrecht. Voor Suzanne Schulting verliep de dag zonder problemen. Op de 1500 meter maakte ze korte metten met de concurrentie door met vijf ronden te gaan buitenom naar kop te rijden en de turbo aan te zetten. In diezelfde kwartfinale reed sprintster Xandra Velzeboer nog knap naar een vierde plek, maar dat was niet genoeg.

Dit weekeinde staat de 1000 meter tweemaal op het programma. De heat van de tweede omloop zette Schulting gemakkelijk naar haar hand. Ze controleerde de koers vanaf de eerste stek en stelde zodoende een plaats in de kwartfinales veilig. "Al met al een tevreden gevoel", aldus de 22-jarige Friezin, die wel baalde van de uitschakeling van Nederland op de mixed relay. 

In de kwartfinales van die mixed relay vochten Lara van Ruijven, Schulting, Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat een duel uit met China en Japan. In de slotfase zette De Laat op het rechte stuk een aanval in om de leiding te heroveren, maar kwam daarbij in aanraking met de ijzers van zijn tegenstander. Op wonderbaarlijke wijze, en met pirouette, bleef De Laat staan, maar de derde plek was niet voldoende voor de halve finales.

Fotofinish
Van Ruijven behaalde net als Schulting een score van twee uit twee afstanden in de kwalificaties. De wereldkampioene komt in actie op de 500 en 1000 meter. Op de kortste afstand staat Yara van Kerkhof tot nu toe vierde in het klassement en ze kan zondag nog meer punten binnen harken. Velzeboer, die eerder deze maand goud op de 500 meter veroverde tijdens de WK junioren, nestelde zich achter de Chinese Keixin Fan en verdedigde haar tweede plek met verve.

Op de eerste 1000 meter verloor Van Kerkhof haar eerste koppositie na een moeilijke laatste bocht en een fotofinish moest uitwijzen dat ze als derde over de streep kwam. Rianne de Vries staat zondag in de kwartfinales van de tweede 1000 meter. Ze liep eerder op de dag de 1500 meter mis nadat ze onderuit was gereden door Anna Matveeva. Zichtbaar balend reed De Vries de race uit. De gegeven penalty betekende alsnog geen toevoeging voor de Nederlandse.

Het was niet de dag van Georgie Dalrymple. Op de tweede 1000 meter kwam ze al vroeg ten val na een inhaalactie van Hanne Desmet. De Belgische kreeg een penalty en Dalrymple werd toegevoegd aan de volgende ronde. Eerder op de dag duikelde ze bij de start van de eerste omloop onfortuinlijk op het ijs en moest gelijk in de achtervolging. Dalrymple wist de aansluiting nog wel te vinden, maar die krachtspanning moest ze een paar ronden later bekopen met een vierde plaats.

Versnelling
Het vertrouwde relayteam bestaande uit Van Ruijven, Van Kerkhof, Schulting en De Vries kende een spannend kwartfinale. Met tien ronden te gaan zette Zuid-Korea een aanval in en versnelde ze. Nederland zakte naar de tweede plek, maar met een razendsnelle acceleratie sleepte Schulting op de streep de overwinning toch nog binnen. 


Bij de mannen was Dylan Hoogerwerf bezig met een uitstekende 1000 meter, maar hij kwam in de slotfase ten val. "Met mijn been kwam ik lichtjes tegen die van de Canadees achter mij, waardoor dat bijhaalbeen in het ijs terechtkwam. Daardoor raakte ik uit balans", verklaart hij. Achter hem schoof de Oekraïner Nikita Nemiro ook onderuit en het tweetal kwam hard met elkaar in botsing bij de boarding.

"Ik zag de val terug op video en dacht: het had slechter af kunnen lopen en het valt mee dat ik alleen dit heb", zegt Hoogerwerf terwijl hij naar het verband om zijn linkerhand kijkt. "De schaatsen gingen langs mijn gezicht en overal. Ik hield vervolgens mijn hand omhoog om te laten zien dat ik bloedde, want soms fluiten ze de race dan af. Maar ze lieten hem doorgaan."

Vier hechtingen
Met vier hechtingen ('twee moesten opnieuw, want die waren weer opengegaan met veters strikken') stond Hoogerwerf een paar uur later aan de start van de 500 meter. "Het meeste last had ik tijdens het veters strikken, die kon ik niet zo strak doen als ik wilde. En mijn handschoenen aandoen ging een beetje moeilijk. Maar tijdens het schaatsen ging het prima."

Hoogerwerf reed de race van start tot finish op kop. "De 500 meter is mijn missie, maar wel jammer van de 1000 meter. Maar dat is shorttrack, er kan van alles gebeuren." Itzhak de Laat plaatste zich op beide afstanden voor de volgende ronde. Roes moest het op de 500 meter, zijn minst favoriete afstand, afleggen tegen June-seo Lee uit Zuid-Korea en de Canadees Pascal Dion en werd derde.

Op de 1500 meter starten Friso Emons (dankzij een toevoeging) en Roes zaterdag samen met Sjinkie Knegt in de halve finales. Op de tweede 1000 meter krijgt de Schicht gezelschap van Breeuwsma. Op de relay wisten de mannen zich op basis van tijd te plaatsen

Klik hier voor de volledige uitslagen. 

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 28 feb om 16:07