Tickets
Shop
Nieuws 26 feb 2020

Afgelasting WK in Seoul is 'een klap' voor shorttrackers

Foto : International Skating Union

De teleurstelling bij de Nederlandse shorttrackers over het afgelasten van het WK in Seoul vanwege het coronavirus is groot. Maar de rijders snappen het besluit van de ISU wel. Of het evenement later alsnog doorgaat, eventueel in een ander land dan Zuid-Korea, is niet bekend. 

"Dit is een klap voor mij, en voor elke schaatser die deel zou nemen aan het WK. Het is klote dat ik nu niet de kans heb om mijn wereldtitel te prolongeren", zegt Suzanne Schulting, wereldkampioene allround en op de 1000 meter. "Ik begrijp dit besluit natuurlijk wel. Het aantal besmettingen loopt erg snel op en je wilt verdere verspreiding tegengaan. De gezondheid van sporters, stafleden en officials gaat boven alles. Dit is voor nu het meest verstandige besluit, daar heb ik niks tegen in te brengen."

Ook Lara van Ruijven, regerend wereldkampioene op de 500 meter, baalt dat het WK voorlopig niet doorgaat. "Je leeft naar zo'n groot toernooi toe, ik verkeer in heel goede vorm en dan wil je niets anders dan in een vol stadion in Korea je wereldtitel verdedigen. Niets mooiers dan dat. Ik hoop dat ze op korte termijn toch nog een alternatieve locatie kunnen vinden." Het toernooi zou van 13 tot en met 15 maart worden verreden in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. 

Focus blijft
Het besluit van de internationale schaatsbond komt niet geheel onverwachts voor de Nederlandse shorttrackploeg. Een gepland trainingskamp in Japan, voorafgaand aan het WK, kon al geen doorgang vinden. "Het zat er al een beetje aan te komen. En toch is het gewoon een rot gevoel", aldus Daan Breeuwsma. "We zijn allemaal in topvorm en willen graag nog één keer vlammen dit seizoen. Als er een kans is om wereldkampioen te worden, dan wil je dat. Daar trainen we bikkelhard voor. Het is nog even afwachten wat uiteindelijk beslist wordt, maar het ziet er niet goed uit."

Yara van Kerkhof vult aan: "Het is afschuwelijk wat er op dit moment in de wereld gebeurt. En natuurlijk leef ik mee met alle slachtoffers en hoop ik dat het virus snel onder controle is. Als topsporter is het erg moeilijk om te verwerken als een WK niet door zou gaan. Dit is ons hoofddoel en daar trainen we het hele jaar hard voor. We hebben de afgelopen twee World Cups gewonnen met de relay. We hebben hele goede kansen om wereldkampioen te worden en ik zou het vreselijk vinden als we niet die kans zouden krijgen. Maar zolang nog niet definitief zeker is dat het WK niet doorgaat, blijf ik hopen op een goed alternatief en blijf ik me focussen op de trainingen."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan