Tickets
Shop
Olympische Spelen 17 dec 2020

Russische sporters niet welkom op Olympische Spelen

Russische sporters blijven uitgesloten van deelname aan de komende twee edities van de Olympische Spelen. Het internationale sporttribunaal CAS halveerde donderdag de vierjarige schorsing, al verandert dat niets aan de afwezigheid van Rusland op de komende Zomer- en Winterspelen.

Foto : Soenar Chamid

De Russische atleten worden uitgesloten van de grote sportevenementen vanwege een omvangrijk dopingschandaal in het land. Tientallen tot honderden Russen gebruikten doping tijdens (inter)nationale sportevenementen en veel bonden, officials en overheidsfunctionarissen waren daarvan op de hoogte.

Vorig jaar december kregen de Russen van het World Anti-Doping Agency (WADA) een schorsing opgelegd van vier jaar. Het Russische antidopingbureau ging hier niet mee akkoord en stapte naar het Court of Arbitration for Sport (CAS), dat donderdag de straf besloot te halveren. "Maar dat betekent zeker niet dat het wel meeviel", voegt het tribunaal eraan toe.

Het wordt na de Winterspelen van 2018 de tweede en derde keer dat Rusland ontbreekt op het grootste sportevenement ter wereld; ook toen was een groot dopingschandaal de reden. Het is nog onduidelijk of er uitzonderingen gemaakt gaan worden voor bepaalde sporters uit Rusland die kunnen aantonen nooit deel uitgemaakt te hebben van het dopingnetwerk. Mogelijk kunnen zij onder neutrale vlag alsnog deelnemen aan de Olympische en Paralympische Spelen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan