Tickets
Shop
Nieuws 28 dec 2020

Opluchting bij Achtereekte: 'Dit was een geluksmomentje'

De druk stond er het hele WK Kwalificatietoernooi al op, maar na een teleurstellende 3000 meter moest het voor Carlijn Achtereekte gaan gebeuren op de vijf kilometer. Op de slotdag verzilverde ze haar laatste kans op deelname aan de WK Afstanden in Heerenveen. Achtereekte werd tweede achter Irene Schouten en pakte daarmee alsnog een ticket.

Foto : Sander Chamid

"Ja, dit is wel een geluksmomentje. Ik had eigenlijk niet verwacht dat het genoeg zou zijn", glundert Achtereekte na afloop van de langste afstand. In de voorlaatste rit zette ze met een 'degelijke' race een tijd van 6.55,90 op de klok. "Er zit nog zoveel meer in. Dat weet de begeleiding, dat weet ik en dat voel ik ook in trainingen. Afgelopen weken ging het weer als vanouds goed."

De rijdster van Team Jumbo-Visma kende geen vlekkeloze voorbereiding op het seizoen. In de zomer brak ze een trainingskamp in Inzell vroegtijdig af voor een schouderoperatie. De Lettelse was op tijd hersteld voor de Daikin NK Afstanden, waar ze brons won op de vijf kilometer. "Ik wist dat ik dit weekend ook weer goed was, maar ik kon de rust niet bewaren. Ik ben wel blij en opgelucht, maar niet tevreden. Er is werk aan de winkel en gelukkig kan ik in februari laten zien wat ik wél kan."

Ontspannen
In 2015 stond Achtereekte voor het eerst en tevens het laatst op de vijf kilometer op de WK Afstanden. "Het heeft een tijdje geduurd voordat ik er weer sta", geeft ze toe. Het gevoel dat dit haar laatste kans was, had ze zoveel mogelijk onderdrukt. "Ik heb geprobeerd de druk eraf te halen, want gisteren (op de 3000 meter, red.) deed dat mij bijna de das om. Nu dacht ik: ontspannen en vrij rijden, alles of niets." Achtereekte rekende af met Esmee Visser en moest daarna afwachten of het laatste paar nog aan haar tijd zou komen.

In de slotrit trad Irene Schouten aan tegen Reina Anema. Schouten had voor zichzelf als opdracht meegegeven dat ze geen 33'er wilde rijden. "Tuurlijk wil je winnen, maar ik had niet per se een tijd van 6.50 in mijn hoofd", aldus de Nederlands kampioen op deze afstand. Met een vlakke race kwam ze na 6.51,45 over de finish en bleef daarmee ruim vier seconden voor Achtereekte. "Je moet het natuurlijk nog wel even doen, maar ik was niet geschrokken van de gereden tijden. Op de drie kilometer werd er voor mij wel heel hard gereden, nu dacht ik: dat moet lukken."

Irene Schouten strijdt tegen Reina Anema | Foto : Sander Chamid

Voor Schouten was de overwinning op de vijf kilometer een kers op de taart van een succesvol kwalificatietoernooi. De 28-jarige Andijkse heeft twee WK-tickets op zak op de langste afstanden en dankzij een goede 1500 en razendsnelle 3000 meter plaatste ze zich ook voor het EK Allround. "Voor de buitenwereld ziet het er misschien steeds makkelijker uit, maar dat is niet zo", verzekert ze met een glimlach. "Ik ben blij dat het gelukt is. Ik ben wel beter dan vorig jaar, dat zie je ook aan mijn tijden. Dit seizoen heb ik al twee seconden van mijn 1500 metertijd gehaald."

Buiten de boot
De vijf kilometer bij de vrouwen is de enige afstand waar er slechts twee tickets vergeven worden voor de WK Afstanden. Dat betekent dat olympisch kampioene Esmee Visser met de derde plek (6.59,15) buiten de boot valt voor de mondiale afstandskampioenschappen. De 5000 meter wordt niet gereden op de twee wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

Ireen Wüst en Antoinette de Jong meldden zich af voor de vijf kilometer. Wüst pakte vrijdag op de 1500 meter een WK-ticket, maar greep door een mislukte race op de 3000 meter (achtste) naast een startbewijs voor het EK Allround. Tijdens de race kreeg Wüst last van migraine en ging bijna letterlijk het licht uit. De Jong plaatste zich eerder in Thialf met glans voor de WK Afstanden op de 1500 en 3000 meter. De Nederlands allroundkampioene won beide afstanden.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan