Tickets
Shop
Nieuws 25 dec 2020

Nationale langebaankalender 'zover mogelijk opgerekt'

Aankomend weekend is het erop of eronder voor veel schaatsers. Wie zich niet plaatst voor de internationale wedstrijden is klaar voor de rest van het seizoen. Op landelijk niveau worden al het hele seizoen geen wedstrijden georganiseerd als gevolg van de coronamaatregelen. De sectie langebaan & kortebaan van de KNSB staat echter nog altijd paraat als er licht gloort aan de horizon.

Foto : Soenar Chamid

Nog geen twee weken voor de lockdown van 14 december inging presenteerde de sectie juist een ambitieus wedstrijdprogramma voor de tweede helft van het seizoen. Voor de junioren, de senioren net onder de top en de masters stonden in een paar maanden alle grote wedstrijden alsnog op de kalender. De aanscherping van de coronamaatregelen zorgde opnieuw voor een tegenslag. Alle wedstrijden tot eind januari, waaronder het NK Junioren Allround en het NK Masters, zijn uitgesteld.

Voordat er weer wedstrijden gereden kunnen worden, moet er wel nog het nodige gebeuren, is men zich terdege bewust. Omdat het net als voor het marathonschaatsen ook voor het nationale wedstrijdcircuit in het langebaanschaatsen niet is gelukt om de status van topsport te verkrijgen, moeten eerst de besmettingscijfers omlaag. De komende week moet het plan voor een eventueel vervolg van het seizoen op tafel liggen.

"Nu maken we weer een plan voor een wedstrijdkalender die we oprekken tot zover mogelijk in het seizoen", klonk het deze week vanuit de sectie. "Zonder het oormerk van topsportcompetitie moeten we eerst terug naar het niveau van voor 14 oktober. Wij gaan ervan uit dat we dat niveau eind januari met elkaar bereikt hebben."

"We focussen ons in eerste instantie op het juniorencircuit", luidt de boodschap, "al zullen we zeer zeker ook de andere groepen niet uit het oog verliezen." Afhankelijk van hoe lang de Nederlandse ijsbanen geopend blijven kunnen de maanden februari en maart in ieder geval in zijn volle lengte benut worden. Mogelijk worden ook meerdere wedstrijden achter elkaar verreden op dezelfde locatie.

Voor de wedstrijden die mogelijk nog verreden gaan worden zal op een andere manier geselecteerd worden dan gebruikelijk. Waar normaal gesproken het hele seizoen tal van selectiewedstrijden verreden worden, zal dit jaar naast de ranglijsten van het huidige en vorige seizoen ook het oordeel van trainers en coaches dit seizoen een belangrijke rol spelen. "Als de mogelijkheid er komt, kunnen we meteen rijders uitnodigen. Dan hebben we geen maand nodig om eerst kwalificatietijden te rijden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan