De Amerikaan Eddy Alvarez heeft zijn lang gekoesterde debuut gemaakt in de Major League Baseball (MLB), het hoogste honkbalniveau in de Verenigde Staten. De 30-jarige voormalig shorttracker behaalde in 2014 op de Spelen van Sotsji een zilveren medaille op de relay. Na het uitkomen van die olympische droom richtte hij zich op zijn andere, grotere liefde: honkbal. Alvarez is de eerste winterolympiër die speelt in de MLB.

Na de Spelen hing Alvarez zijn schaatsen voorgoed aan de wilgen en tekende hij een zogeheten minor-league-contract bij honkbalteam Chicago White Sox. Via verschillende opleidingsploegen promoveerde hij naar een steeds hogere klasse. Vlak voordat het seizoen in 2019 begon, werd hij uitgewisseld aan de Miami Marlins. Na een seizoen kreeg hij een uitnodiging voor het trainingskamp van de selectie op het hoogste niveau. Die selectie is onlangs volledig opgeschud door zeventien positieve coronatesten, waardoor Alvarez eerder dan verwacht zijn Major League-oproep kreeg. 

"Ik had dezelfde kriebels tijdens de openingsceremonie (voor de Olympische Spelen, red.) als toen ik in het honkbalstadion naar voren kwam en de omroeper hoorde zeggen dat het mijn debuut in de hoofdklasse is", vertelde Alvarez donderdag na zijn debuut aan de Miami Herald. "Dus het was een ongelooflijk moment, een moment dat ik ga koesteren. Hetzelfde geldt voor mijn familie. Ik ben ontzettend blij om hier te zijn."

Tijdens zijn loopbaan heeft Alvarez honkbal en shorttrack altijd in meer of mindere mate met elkaar gecombineerd. Op jonge leeftijd begon hij met inlineskaten en stapte later over op het ijs. Tijdens zijn middelbare schoolperiode legde Alvarez zijn focus volledig op honkbal. Hij verdiende zelfs een studiebeurs voor de universiteit, maar bedankte voor het aanbod. De Olympische Winterspelen van 2010 waren namelijk in aantocht... 

"Ik hou zoveel van honkbal, maar toen ik afstudeerde op de middelbare school, ontbrak er iets in mijn leven", zegt Alvarez in een interview met ESPN. "En ik wist precies wat het was." Hij verhuisde naar Salt Lake City om te trainen onder begeleiding van Wilma Boomstra en werd teamgenoot van onder anderen J.R. Celski. Na het missen van de Olympische Spelen van 2010 keerde hij terug naar het honkbal in een poging zijn knieën een pauze te geven na jaren van chronische pijn.

In 2012 onderging Alvarez een zware operatie aan beide knieën en na een intensieve revalidatie had hij iets meer dan een jaar de tijd om in weer vorm te raken voor de volgende Winterspelen. Dit keer slaagde hij er wel in om zich te kwalificeren voor Sotsji. Na drie dramatische individuele races haalde Alvarez zijn gram op de aflossing. Achter het oppermachtige Rusland behaalde Amerika een olympische zilveren medaille.