Tickets
Shop
Nieuws 26 aug 2020

Vonk strijdt voor NK-titel en beennummer: 'Ik weet dat het mogelijk is'

Nog een keer knallen deze zaterdag en dan zit het ingekorte zomerseizoen er alweer op. Op het Daikin NK Inlineskaten Marathon op Circuit Zandvoort gaat Berber Vonk de titelstrijd aan met topfavoriete Manon Kamminga. Maar voor Vonk speelt er op de achtergrond nog iets anders mee: haar beennummer in het marathonpeloton.

Foto : Glenn Wassenbergh

"Om op het circuit van Zandvoort een NK Marathon te organiseren, is heel vet", begint Vonk. "Het is een mooie kans om ook een keer op dat circuit te kunnen rijden. Ik heb meteen filmpjes gekeken om te zien hoe de bochten lopen", vervolgt ze. In 2017 reed Vonk al eens op een circuit tijdens de EK Inlineskaten in het Portugese Lagos. "Ik weet dat het heel cool is om op een circuit te skeeleren", klinkt het enthousiast. "Maar elk circuit is natuurlijk anders."

De unieke locatie van het NK bracht ook wat twijfels met zich mee, bijvoorbeeld over de rijrichting en de kombochten, maar tijdens een testdag in juli kregen de inlineskaters een goed beeld van het parcours. "Het circuit van Zandvoort is wat glooiend, maar in vergelijking met Lagos vallen de steile stukken reuze mee", lacht Vonk. "Het wordt een snelle en zware koers. Op een steil stuk een demarrage pareren, kost veel kracht. Als een groep eenmaal uit zicht is, is het voor een peloton ook moeilijk om dat gat te dichten. Maar in je eentje wegblijven lijkt mij bijna onmogelijk. Er zal een wat grotere kopgroep ontstaan, die uiteindelijk voor de overwinning gaat sprinten."

De titelstrijd wordt naar verwachting nog meer een tactisch schouwspel dan normaal gesproken al het geval is. Op de startlijst staan liefst 108 deelneemsters, waaronder ook een flink aantal marathonschaatssters. "Er zal nog meer ploegenspel gespeeld worden. Voor de sport is het heel mooi dat er zoveel dames meedoen. Ik denk ook zeker dat het rondje daarmee te maken heeft, er staan zelfs een aantal rijdsters aan de start die al gestopt zijn. Het is jammer dat er geen publiek bij kan zien, maar NK's op unieke locaties kunnen ook een boost geven aan het inlineskaten."

In 2017 won Vonk de nationale marathontitel in het Gelderse dorp Elden, vlakbij Arnhem. In de eindsprint klopte ze medevluchters Irene Schouten en Janita Willems-Crediet. "Net als Zandvoort was dat parcours ook onoverzichtelijk", herinnert Vonk zich. "Er zat een bult in, of noem het maar gerust een berg, en er lagen klinkers in de finishstraat. Het was eveneens een zwaar rondje en voor mij is dat wel gunstig. Of ik zelf de laatste tijd nog aan die overwinning heb gedacht? Nee, eigenlijk niet maar ik word er wel vaak door anderen aan herinnerd. Toen won je ook, zeggen ze dan."

Strijdplan
In het gevecht om de rood-wit-blauwe kampioenstrui moet Vonk zaterdag in ieder geval afrekenen met topfavoriete Manon Kamminga. De 28-jarige titelverdedigster won de KNSB Marathon Inline Cup in het kletsnatte Staphorst op indrukwekkende wijze en toonde haar uitstekende vorm afgelopen weekeinde ook op het Daikin NK Inlineskaten Baan/Weg. Op het laatste moment meldde Kamminga zich aan voor dat NK en ging vervolgens met vijf gouden medailles en een zilveren plak naar huis. De ogen zullen in Zandvoort vooral op haar gericht zijn.

"Manon is hartstikke sterk en ze traint met de mannen mee. Dit is ook een rondje voor haar", zegt Vonk. "Maar ik weet dat ik het kan en dat het mogelijk. Ik heb het al vaker laten zien, vorig jaar stond ik ook op het podium. Hoe ik Manon ga verslaan? Ja… Dat moet ik nog met Valentina (Berga-Belloni, coach, red.) bespreken", lacht ze. "Als ik kijk naar waar ik vandaan kom, mag ik in mijn handen knijpen... De marathon in Staphorst liet ik lopen, omdat ik geen risico wilde nemen voor het NK Baan/Weg en mijn arm nog niet honderd procent is", verwijst Vonk naar de valpartij in oktober waarbij de zenuw in haar linker bovenarm werd doorkliefd met de ijzer van een andere schaatsster.

Vonk tijdens de KNSB Marathon Inline Cup in Deventer | Foto : Neeke Smit

Tijdens dit NK in Zandvoort staat er voor de 23-jarige Vonk dan ook nog iets anders op het spel: het behoud van haar beennummer in het marathonschaatsen. Door dat heftige ongeluk stond afgelopen winter in het teken van revalideren in plaats van presteren. Het seizoen ervoor eindigde ook al in mineur voor Vonk toen ze haar onderbeen brak na een val op het Zweedse natuurijs in Luleå. Ze werd 51e in het eindklassement en dat betekende degradatie. Voor het schaatsseizoen 2019/2020 kreeg Vonk dispensatie, maar ze moest afgelopen jaar dan wel op eigen kracht in de top-50 zien te eindigen. Die klassering zat er na de tweede marathon al niet meer in.

Vormbehoud
De KNSB bedacht een alternatief voor Vonk om haar beennummer alsnog veilig te kunnen stellen. Op de Nederlandse kampioenschappen inlineskaten moest ze vormbehoud gaan tonen. "Podium rijden op de lange afstanden en op de marathon", legt Vonk de spelregels uit. "Ja, dan ga je die wedstrijden op een NK Baan/Weg toch anders in. Aan de ene kant wil je gewoon strijden voor de titel en aan de andere kant wil je 'veilig' podium rijden, want dan weet je dat het goed zit. Voor de start van de puntenafvalkoers op vrijdag dacht ik: blijven staan! Dat is niet leuk koersen, want je gaat niet onbevangen de wedstrijd in. Met het team hebben we het hier wel over gehad, maar onze tactieken zijn er niet op afgestemd", zegt de inlineskatester van RTC Noord/Fryslân.

Foto : Neeke Smit

Nadat de druk van de eerste wedstrijd wegviel, kon Vonk weer ontspannen rijden. Haar oogst na drie koersen: twee keer zilver en een vierde plaats met evenveel punten als nummer drie Fleur Veen. Daarnaast won Vonk goud op de aflossing en brons op de 1000 meter. "Het NK Baan/Weg is goed gegaan en ik heb laten zien dat het erin zit. Ik heb het een beetje losgelaten, want anders leg ik mezelf zoveel druk op. Dat moet ik niet doen, nergens voor nodig." Op basis van de twee NK's besluit de schaatsbond of Vonk een topdivisienummer toegekend krijgt. Maar in de winter zit er ook een voorwaarde aan vast. "Ik moet tot en met de Trachitol Trophy (eind november, red.) in de top-30 van het klassement staan, anders ga ik alsnog terug naar de beloften."

"Ik heb nog wel wat te doen", concludeert Vonk. "Het is ook niet leuk voor de marathonploeg en daar doe ik het even goed voor. Ik heb een hartstikke leuk team." De Friezin maakte afgelopen winter de overstap van BTZ.nl naar Team PTH/BDM en reed samen met Aggie Walsma en Nynke Pellikaan. Komend seizoen krijgt de ploeg versterking van Evelien Vijn. "Op de Weissensee hebben Aggie, Nynke en ik uitgesproken dat we samen nog een jaar door wilden gaan en als er dan zo een einde aan moet komen, vind ik dat wel een beetje dubbel." Met een Nederlandse titel, of podium, in Zandvoort zou die eerste zorg al grotendeels worden weggenomen bij Vonk.

Het Daikin NK Inlineskaten Marathon en 100 meter sprint is zaterdag 29 augustus te volgen via een livestream op schaatsen.nl/inlineskaten. Klik hier voor het programma en meer informatie.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan