Tickets
Shop
Nieuws 29 aug 2020

Vierde marathontitel voor genietende Kamminga

Voor het tweede jaar op rij en voor de vierde keer in haar carrière heeft Manon Kamminga de Nederlandse titel marathon gepakt. De 28-jarige Haulerwijkse was op het circuit van Zandvoort de betere van haar ploeggenote Beau Wagemaker en Elsemieke van Maaren. Lotte Veenstra finishte als beste juniore en pakte daarmee haar eerste titel.

Foto : Neeke Smit

De dameswedstrijd leek lange tijd rustig te verlopen, maar dat veranderde volledig toen na vier rondes de herenkoers passeerde. Enkele vrouwen zagen hun kans schoon om achter de mannen aan te duiken en de wedstrijd open te breken. Een select gezelschap van zo'n zeventien vrouwen ging gezamenlijk de laatste rondes in.

Bij het luiden van de bel hadden Kamminga, Wagemaker en Van Maaren samen met Fleur Veen en Gerline Crediet een lichte voorsprong opgebouwd op hun naaste achtervolgers. In de eindsprint stond er geen maat op Kamminga, die onderweg genoten had van de wedstrijd. "Het was een superwedstrijd. Ik heb lekker gereden!"

Met het natte wegdek en met haar rol als topfavoriete had de ploeg van Kamminga vooraf verschillende scenario's bedacht. "We hadden afgesproken dat ik niet direct in een groepje zou zitten, zodat ik naar een groep kon springen. Want als ik wegrijd, springt iedereen er toch wel achteraan. Aan het einde hebben we gas gegeven en hadden we een supermooi groepje."

Achter de titelstrijd bij de senioren wist Veenstra in het laatste jaar van haar juniorentijd voor het eerst een Nederlandse titel. Uiteraard was de rijdster van het RTC Noord Fryslân daarmee vol van blijdschap. "Ik had het op het eind nog niet helemaal door, maar ik zag niemand om me heen rijden en ik wist dat er in het peloton niemand meer zat. Ik moest gewoon naar de streep rijden." Wat het voor haar extra speciaal maakte was de bijzondere locatie. "Het is echt heel gaaf om hem hier te pakken. Dit is leuker dan gewoon over de weg te rijden."

Bij de jeugd ging de overwinning naar Patricia Koot. De rijdster van KNSB Talent Team Zuidwest zette haar goede reeks van het Daikin NK Inlineskaten Baan/Weg voort op het circuit van Zandvoort. In de eindsprint hield ze Sanne Oosterwijk en Jet Fransen achter zich. In de koers over 21 kilometer probeerden twee teamgenoten van Koot weg te rijden, maar slaagde daar niet in. "Het was een beetje glad dus je kon niet heel hard afzetten", zegt Koot. De wedstrijden in ochtend werden geteisterd door regenbuien en tijdens de huldeging kwam een laatste stortbui naar beneden. 

Toch was de koers wat minder zwaar dan verwacht. "We reden niet zo hard vanwege de regen", lacht de winnares. "Maar 21 kilometer rijden blijft wel lang en zwaar. Dit seizoen heb ik twee marathons gereden. Ik had aan het einde nog genoeg over om een goede eindsprint eruit te persen. Het is jammer dat het seizoen nu alweer voorbij is, maar ik kijk er tevreden op terug. Ik ben vier keer Nederlands kampioen geworden en dat had ik van tevoren niet verwacht. Nu op naar het schaatsseizoen."

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan