Tickets
Shop
Nieuws 21 aug 2020

'Trotse coach' Kamminga snelt naar eerste baantitel sinds jaren

De 1000 meter op het Daikin NK Inlineskaten Baan in Heerenveen is gewonnen door Manon Kamminga en Rick Schipper. Schipper prolongeerde zijn titel, terwijl Kamminga voor het eerst in jaren weer meedeed op het NK. De 28-jarige Haulerwijkse was daarmee meteen een van de favorieten voor de titels en maakte die rol op haar eerste afstand al waar.

Foto : Neeke Smit

"Ik vond het echt super spannend", bekent Kamminga, die drie jaar geleden voor het laatst een afstand op het NK had gereden. Op de afvalkoers pakte ze destijds ook in Heerenveen een bronzen medaille. "Het is wel bijzonder hoe snel je weer die spanning van de wedstrijd aanvoelt en weet wat je moet doen." Door die spanning en de zenuwen koos ze ervoor om de wedstrijd van voren te beginnen. Die strategie bleek uiteindelijk de winnende.

Bij het luiden van de bel voor de laatste ronde zag ze haar pupil Lianne van Loon achter zich rijden. Het maakte haar meteen blij. "Ik heb genoeg wedstrijden langs de kant gestaan waar ik haar zag wachten. Onderweg kreeg ik een tikje op mijn rug en toen zag ik dat ze er zat. Dat laatste stukje was ik heel erg trots." Met haar overwinning op de 1000 meter is ze misschien wel de favoriet geworden voor de overige afstanden dit weekend. "Van tevoren ben ik volgens mij wel al als favoriet gebombardeerd", lacht ze. "Ik heb in ieder geval heel veel zin in de rest van het toernooi."

Bij de mannen mondde de wedstrijd uit in een één-tweetje voor de gebroeders Schipper. Rick veroverde opnieuw de titel, zijn broer Kay finishte vlak achter hem. De titelhouder moest zich tijdens de wedstrijd wel een weg naar voren zien te banen. "Rémon Kwant zat op zijn favoriete positie op kop en ik zat opgesloten en was laat. Ik ben blij dat het via de buitenbocht nog goed gekomen is." Met nog een ronde te gaan vond hij zich op kop van de wedstrijd. "Toen ging Kay er ook nog voorbij naar plaats twee. Beter had het eigenlijk niet gekund."

Bij de jeugd was Bret Groot de beste. In de laatste bocht passeerde hij Stijn van de Bunt, die lange tijd aan de leiding ging. Van de Bunt hield stand op de tweede plaats. Het brons ging naar Tom Mulder. Bij de meisjes ging de overwinning naar Janne Berkhout. Zij hield Patricia Koot en Kimberley de Lang achter zich. De wedstrijden bij de kadetten werden gewonnen door Angel Daleman en Asif Muhammad. Beide rijders waren eerder op de dag ook al de beste op de 200 meter. 

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan