Het skeelerseizoen is ondanks de verlate start door de uitbraak van het coronavirus weer vol van start. Na de wedstrijd van vrijdagavond in Wolvega stond zaterdag een wedstrijd in Heerenveen op het programma. Ruurd Dijkstra greep met nipte voorsprong de overwinning op de punten-afvalkoers. Bij de vrouwen trok Fleur Veen aan het langste eind. Op de sprint waren er zeges voor Rémon Kwant en Lianne van Loon.

De wedstrijd over de lange afstand bij de mannen werd al vroeg ontsierd door een massale valpartij. Na twee ronden ging een tiental rijders onderuit, waarna de wedstrijd werd stilgelegd. Marc Middelkoop was het voornaamste slachtoffer en verliet de baan met een gebroken sleutelbeen. Na de herstart was het Kay Schipper die al vroeg op avontuur ging en in een ontsnapping met zijn broer Rick, Lars Woelders en Ronald Haasjes de punten verdeelden. Nieuw-Zeelander Peter Michael, die dankzij zijn Nederlandse licentie alsnog dit weekend van start mocht, dichtte het gat.

Vervolgens was het Dijkstra die met de nodige aanvallen het gat langzaam maar zeker wist te dichten richting Schipper. Het verschil was dermate klein, dat ze met de finish in zicht zelf ook niet zeker meer wisten wie nou de leiding had. "Ik wist dat ik veel punten had, maar of het genoeg was? Geen idee", sprak de uiteindelijke winnaar. Met één punt verschil was de overwinning voor Dijkstra. Schipper werd tweede en Michael pakte de derde plaats.

"Ik heb best wel een klotezomer gehad", vertelt Dijkstra na de huldigingsceremonie. De Fries doelt op de coronacrisis, die zijn plannen al in een vroeg stadium dwarszat. In maart keerde hij eerder dan verwacht terug uit Colombia, waar hij vakantie vierde en tegelijkertijd ook het parcours van het WK Inlineskaten verkende. "De ene keer ben je gemotiveerd, de andere keer totaal niet, omdat je je geen doel kunt stellen. Ik heb wel hard getraind, maar niet hard genoeg denk ik. Nu blijkt dat ik toch wel een goede basis heb."

De 28-jarige inlineskater had in eerste instantie wat twijfels bij de wedstrijden in augustus, maar heeft na het eerste wedstrijdweekend zijn mening veranderd. "Nu de wedstrijden weer beginnen is het toch wel weer leuk. Al is het wel lastig nu je maar één ouder mee mag nemen. Als je dan een podiumplek pakt op het NK, kun je het niet echt met familie en vrienden delen. Maar in deze situatie is dit de beste oplossing. Dan is het toch best leuk om nog een NK te hebben over drie weken."

Primeur voor Veen
Fleur Veen was de beste bij de vrouwen. De 21-jarige rijdster wist voor de eerste keer in haar carrière een baanwedstrijd te winnen bij de senioren. In Heerenveen reed ze rondenlang in de ontsnapping met Beau Wagemaker, maar zij wist op de meet iedere keer de punten te veroveren. Wagemaker eindigde op ruime achterstand op de tweede plaats. Berber Vonk finishte als derde, dankzij de punten die zij aan het begin van de koers bij elkaar had gesprokkeld. 

Na zijn overwinning vrijdagavond op de one lap liet Rémon Kwant in Heerenveen opnieuw zien over de beste sprintbenen te beschikken. Op de 500 meter pakte hij de overwinning, voor Rick en Kay Schipper. Bij de vrouwen ging de zege naar Lianne van Loon, voor Bente Kerkhoff en Maya de Jong. Moniek Klijnstra, de winnares van de one lap op vrijdag, haalde de finale niet. 

Door Sjors Leek - Laatste update op 02 aug om 12:07