Tickets
Shop
Nieuws 22 aug 2020

Met uitgekiende tactiek wint Lianne van Loon eerste NK-titel

Lianne van Loon heeft haar eerste Nederlandse titel in de wacht gesleept. De rijdster van het RTC Midden maakte in de finale van de 500 meter optimaal gebruik van het afstopwerk van Manon Kamminga. Bij de mannen ging de titel naar Rick Schipper, die zijn broer Kay en Rémon Kwant nipt aftroefde.

Foto : Glenn Wassenbergh

Van Loon ging er in de finale vanaf de vierde startplek meteen vandoor en zag achter haar dat Manon Kamminga de benen even stilhield. Het bleek een afgesproken tactiek te zijn tussen pupil en coach, waar pupil dankbaar gebruik van maakte. Van Loon profiteerde optimaal van die zet en bouwde een grote voorsprong op, die ze niet meer uit handen gaf. "Ik was zo nerveus en ik ben er zo blij mee. Misschien wel een beetje cadeau gegeven, maar het had ook heel anders kunnen gaan", sprak ze dolblij na de wedstrijd. 

Maya de Jong en Bente Kerkhoff, de andere finalisten, probeerden uit alle macht om Kamminga te passeren. Kerkhoff deed een alles-of-nietspoging om nog voor de titel te gaan, maar verloor daarbij een medaille. De Jong pakte het brons, achter Kamminga. De twee waren achteraf vanzelfsprekend teleurgesteld. "Het is wel jammer", vertelt De Jong. "Manon is sterk genoeg om zelf te winnen. Dan is het jammer dat ze het zo doen. Maar als ik zelf goed genoeg ben dan ga ik er natuurlijk voorbij." Kerkhoff sluit zich daarbij aan. "Lianne plaatste zich al net aan voor de finale, dus dan snap ik wel dat ze het zo proberen."

Bij de mannen mondde de wedstrijd opnieuw uit in een één-tweetje voor de gebroeders Schipper. Net als vrijdag, toen hij de titel op de 1000 meter behaalde, was het Rick die er met de Nederlandse titel vandoor ging. Met een mooie passeerbeweging wist hij de leidende Kwant voorbij te steken. "Ik had nog zo bedacht om niet binnendoor te gaan, want ik wilde op snelheid eromheen. Toen deed de kans zich voor aan de overzijde op het rechte stuk en daarna door naar de finish. Het ging mooi zo."

Zijn broer Kay wist Kwant ook nog voorbij te gaan, waardoor het podium exact hetzelfde was als op de 1000 meter van vrijdag. Rick Schipper was trots dat het opnieuw was gelukt om met de broers de bovenste treden van het podium te bezetten. "Het gebeurde niet vaak op voorgaande toernooien, maar nu weten we het voor elkaar te krijgen. Het is een doelstelling vooraf, maar in de realisatie is het altijd lastig gebleken. We gaan eigenlijk nu altijd eerst voor goud en dan is het mooi dat Kay nu naar zilver rijdt."

Bij de jeugd wist Lataesha Narain de Nederlandse titel binnen te slepen. Op het laatste rechte stuk wist zij net iets eerder haar skate over de lijn te drukken dan Marieke de Vries en Kimberley de Lang. Bret Groot zegevierde bij de jongens door Timo Lamme en Stijn van de Bunt te verslaan. Bij de kadetten werden Milou de Lange en Chris Berkhout kampioen.

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan