Tickets
Shop
Nieuws 21 aug 2020

Kwant wint 200 meter ondanks scheurtje in rib: 'Heb veel pijn gehad'

Op de snelle piste van Heerenveen hebben Moniek Klijnstra en Rémon Kwant de nationale titel op de 200 meter duo-tijdrit veroverd. Bij het Daikin NK Inlineskaten Baan waren zij veruit de snelsten. Voor Klijnstra was het de tweede keer op rij dat ze op dit onderdeel de rood-wit-blauwe trui om haar schouders kreeg. Kwant pakte zijn eerste titel op deze afstand.

Foto : Glenn Wassenbergh

In de finale noteerde Kwant als enige een tijd onder de 18 seconden. Met 17.895 hield hij Jelmar Hempenius (18.050) en Tom Mars (18.288) achter zich. Voor Kwant kwam er met de Nederlandse titel een einde aan een periode van twijfel. De sprinter was in de voorbereidingswedstrijden van de afgelopen weken tweemaal ten val gekomen, waarbij hij vorige week in Heerde zelfs een scheurtje in zijn rib had opgelopen. Met pijnstillers in zijn lijf stond hij in Heerenveen alsnog aan de start van het NK.

"Het was absoluut niet zeker dat ik vandaag aan de start zou staan", vertelt hij met het rood-wit-blauw om zijn schouders. "Ik had al last van mijn ribben na mijn eerste valpartij en de val van vorige week hielp er niet bij. Ik heb de hele week alleen maar rustig rondjes gereden en gisteravond kon ik pas weer een versnelling doen." Ondanks die gehavende voorbereiding was hij tevreden met zijn prestatie: "Dit zegt me dat rust goed doet. Ik hoop dat ik nog een mooie 1000 meter kan rijden en vandaag overleef. Ik bekijk het afstand voor afstand."

Bij de vrouwen noteerde Klijnstra een tijd van 19.411 en was daarmee meer dan een halve seconde sneller dan de concurrentie. Juniore Fleur Huls (20.063) en Lianne van Loon (20.079) werden tweede en derde. "Het was in de finale nog best wel spannend", vertelt Klijnstra na de huldiging. "Mijn voorsprong in de serie was niet zo groot als vorig jaar en ik had ook nog een valse start. Gelukkig gaat mijn tweede wedstrijd vaak beter dan de eerste." Dat was ook dit jaar het geval. In de finale was ze namelijk een kwart seconde sneller dan in de serie, waar ze ook al de snelste was. 

Er was weliswaar weinig publiek aanwezig, toch was de 27-jarige Friezin blij met de titel. "Als het helemaal vol staat ben je zelf ook uitbundiger. Dit voelt toch als een iets belangrijkere landelijke wedstrijd, maar er zijn natuurlijk wel titels te verdienen." 

Bij de jeugd ging de titel naar Lataesha Narain, die dit onderdeel vorig jaar bij de eerste keer dat het op het programma stond ook al had gewonnen. Narain hield Kimberley de Lang en Marieke de Vries achter zich. Bij de jongens won Timo Lamme voor Bret Groot en Udo van der Wier. Bij de kadetten waren Angel Daleman en Asif Muhammad de snelsten. 

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan