Tickets
Shop
Nieuws 29 aug 2020

Harink wint tweede marathontitel op Circuit Zandvoort

Op het circuit van Zandvoort heeft Jordy Harink voor de tweede keer in zijn carrière de marathontitel op zijn naam geschreven. Op het laatste rechte stuk schudde hij medevluchter Ruben Ligtenberg, nog junior, van zich af en kwam solo over de meet. De sprint om het brons werd gewonnen door Jorrit Bergsma.

Foto : Glenn Wassenbergh

De mannen van Royal A-ware waren voorafgaand aan de wedstrijd al de grote favoriet, met naast Harink ook drievoudig kampioen Crispijn Ariëns in de gelederen. Na de eerste schermutselingen vormde zich dan ook een kopgroep van vijf met daarbij namens de zuivelproducent Bergsma en Harink. Ook Robert Post (Jumbo-Visma), Evert Hoolwerf (A6.nl/Bont) en Arno Kruims (Skateforce). 

Het vijftal bouwde een lichte voorsprong op, maar in het peloton stond men ook niet stil. Waar Kruims na twee rondjes de groep weer moest laten gaan, wisten Ronald Haasjes, Kevin van der Horst en Ligtenberg de oversteek te maken. Kort nadat zij de aansluiting hadden gemaakt, koos Harink het hazenpad. Hoolwerf probeerde de achtervolging nog in te zetten, maar de batterij van de rijder van A6.nl/Bont was al leeg. Ligtenberg kon de sprong nog wel maken en haakte zijn wagon aan. In de sprint was hij echter geen maat voor een ontketende Harink, die zijn tweede titel pakte. 

"De eerste titel was denk ik nog specialer, dat is zo'n ervaring, maar ik ben niet minder blij dan toen. Het is een hele mooie", vertelt Harink vlak na de wedstrijd. "Het is een droom om in zo'n ploeg te zitten en ik ben des te blijer dat ik het af kon maken. Het was een verrassing dat Ruben achter me aan kwam, want ik ken die junioren nog niet zo goed. Maar het was super knap van hem." 

Ook Bergsma was onder de indruk van de sterke junior, zo bleek uit het korte gesprekje voor de podiumceremonie. Ligtenberg zelf was ook enigszins verbaasd. "Hier durf je eigenlijk alleen maar van te dromen. Je zit met de goede rijders mee, maar je ziet het peloton nog wel komen. Dan is het mooi als het toch lukt." Ligtenberg zat echter niet meer bij de aanvankelijke kopgroep. "Mijn broer riep dat ik moest springen, dus toen er een gat kwam kon ik mooi achter Ronald Haasjes aan."

Toen hij samen met Harink voorop reed, had hij nog een gerede kans op de totaaloverwinning. Aan die titel had hij echter niet gedacht. "Nee, ik kon nauwelijks zijn wiel houden. Ik was al blij dat ik erachter kon blijven. Als ik met mijn kop in de wind zou komen, zou ik zo ingehaald worden. Dat het zo kon, was heel mooi."

Bij de jeugd ging de titel naar Stijn van de Bunt. De veelwinnaar van het Daikin NK Inlineskaten Baan/Weg was in Zandvoort ook op de marathon de beste. Hij hield zijn ploeggenoot Bret Groot in een sprint à deux achter zich. Timo Lamme maakte het feest voor het KNSB Talent Team Midden compleet door uit de achtervolgende groep naar de derde plaats te sprinten. 

In het begin was de wedstrijd over 21 kilometer was het voor de rijders even aftasten hoeveel grip ze hadden op het natte wegdek. "Op een gegeven moment ben ik gewoon gegaan en ik wist dat Bret en Timo achter mij zaten. Ik heb die versnelling doorgetrokken en zo kwamen we op een gaatje te zitten van het peloton." Na de goede samenwerking om de voorsprong te behouden, maakten Van de Bunt en Groot er nog een mooie strijd van tot de streep. "Het is toch een competitie tussen ons tweeën, je wilt allebei die titel hebben", grijnst Van de Bunt. "Winnen op deze baan is een mooie eer." 

"Het is gaaf om met z'n drieën op het podium te staan", vervolgt hij. "Op het NK Baan/Weg van afgelopen weekend is dat ook een paar keer gebeurd en dat straalt wel macht uit. Het laat zien dat je niet hebt stilgezeten tijdens de lockdown. Wat het geheim is van ons team? Ja, dat blijft geheim... We hebben een heel goede coach, Manon (Kamminga), zij is tactisch en technisch erg goed. Zij helpt ons overal mee."

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan