Voor de mannen en vrouwen van de ploegenachtervolging is het seizoen dinsdagochtend met een 'pittige training' ingeluid. Onder leiding van bondscoach Jan Coopmans gleden zes mannen en zeven vrouwen met veel enthousiasme hun rondjes over het ijs van Thialf. Jan Blokhuijsen, Koen Verweij en Jorien ter Mors maakten voor het eerst onderdeel uit van de trainingsgroep van Coopmans. "We gaan ze zo snel mogelijk proberen te integreren."

Het liefst had Coopmans vorige maand al een gezamenlijke training willen doen, maar vanwege de problemen omtrent Thialf lag het zomerijs er deze zomer later dan voorgaande jaren. Omdat niet alle teams vorige maand naar Inzell afreisden, kon er pas in Nederland voor het eerst een gezamenlijke training worden ingepland. Alle dertien geselecteerde rijders waren van de partij, inclusief de onlangs aan haar schouder geopereerde Carlijn Achtereekte. "Je ziet en merkt dat er een samenhang is, dat vind ik heel mooi om te zien."

Naast Achtereekte bestaat de vrouwengroep uit Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Melissa Wijfje, Irene Schouten, Joy Beune, en Jorien ter Mors. Ten opzichte van vorig jaar is Ter Mors er in plaats van Lotte van Beek bijgekomen. "Lotte heeft vorig jaar veel lichamelijke problemen gehad en ik heb met Henk Hospes (de coach van Van Beek) afgesproken dat ze eerst maar weer op niveau moet komen voordat ze eventueel weer aan kan sluiten", legt de 63-jarige Coopmans uit. "Voor Jorien vond ik het nu juist het goede moment om erin te stappen."

Ter Mors kende een wisselvallig seizoen met ups en downs, maar liet aan het eind van het seizoen tijdens het WK Sprint zien (ze eindigde op de zevende plaats in het klassement) nog altijd bij de wereldtop te horen. Volgens Coopmans is Ter Mors in goeden doen iemand die het verschil kan maken voor de team pursuit. "Vorig jaar was ze nog niet stabiel, maar ik heb haar toen al gezegd: op het moment dat je weer goed presteert, kom ik naar je toe. Jorien is een klasbak en heeft in het verleden al laten zien dat ze dit onderdeel goed aankan. Ze moet er alleen voor zorgen dat ze snel weer de oude wordt."

Flexibel
Bij de mannen bestaat het trainingsgroepje uit Sven Kramer, Patrick Roest, Marcel Bosker, Chris Huizinga, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen. De laatste twee zijn er ten opzichte van vorig seizoen nieuw bijgekomen, maar een verrassing dat deze twee erbij zijn gekomen, is het niet, vindt Coopmans. "Ik had met beiden vorig jaar al gesproken dat ze erbij zouden komen als ze weer op niveau zouden zijn. Tijdens de EK Afstanden heb ik Koen er zelfs al bijgehaald als reserve, je zag hem naarmate het seizoen vorderde steeds beter worden. Met Jan en Koen hebben we er nu twee ervaren mannen bij en samen met de andere vier zijn zij de beste zes ploegenachtervolgingsrijders van dit moment."

Het doel van de gezamenlijke trainingen is simpel: leren om in elkaars slag te rijden. Toch is dat niet de enige reden waarom Coopmans de dertien rijders twee keer per maand bij elkaar brengt. "Het is voor ons belangrijk dat we meerdere opties hebben. Door samen te trainen, zijn we voorbereid op eventuele onverwachte ontwikkelingen en kunnen we meerdere opstellingen gebruiken indien nodig", aldus Coopmans. "Wij kunnen niet gaan bepalen wie er naar de Olympische Spelen gaan; de meesten zullen zich op eigen kracht moeten plaatsen. Als we het nu zo breed mogelijk houden, kunnen we flexibel zijn in de opstelling."

Voor komend seizoen zal Coopmans naar alle waarschijnlijkheid gebruik gaan maken van de rijders uit de trainingsgroep. Hij wil tijdens deze World Cups 'scoren' voor de kansenmatrix, maar ook zoveel mogelijk rijders een kans geven om zich te laten zien. Bij de WK Afstanden stelt hij logischerwijs de beste drie op. "We gaan zowel bij de mannen als bij de vrouwen voor goud. De mannen lieten vorig jaar een hele goede race zien (Kramer, Bosker en Douwe de Vries wonnen goud) en de vrouwen (De Jong, Wüst en Wijfje pakten zilver) groeien steeds meer naar het niveau van de Japanse vrouwen toe. Ik weet zeker dat we ze komend seizoen gaan kloppen."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 12 aug om 15:39