Britse kunstschaatsers en shorttrackers zijn een petitie gestart om de ijsbanen weer open te krijgen. De geplande heropening op 1 augustus is met minstens twee weken uitgesteld vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen in het land, zo maakte premier Boris Johnson vrijdag bekend.

Ook casino's, bowlingcentra en andere 'contactdiensten' blijven voorlopig gesloten. Eind juni sprak shorttrackster Elise Christie zich al uit over het coronabeleid in het Verenigd Koninkrijk. De wereldkampioene van 2017 vond het onbegrijpelijk dat onder meer de horeca en bioscopen eerder open mochten dan de overdekte sportaccommodaties, waaronder ijsbanen. "Het is of veilig om het land open te gooien, of dat is het niet", liet Christie destijds weten via Instagram. 

Terwijl de ijsbanen in onder andere Nederland, Hongarije, Duitsland en de Verenigde Staten hun deuren weer hebben geopend, moeten de Britse schaatsers geduldig blijven afwachten. Op maandag startte kunstrijdster Tara Fehilly een petitie om de schaatsbanen open te krijgen. Binnen zeven uur werd deze door 1500 mensen ondertekend. "Onze atleten hebben ijs nodig!", begint de toelichting bij de petitie. "Het schaatsen is een grote gemeenschap in dit land. Onze schaatsers zijn gepassioneerd, betrokken en toegewijd aan hun sport. Van de basis tot olympisch niveau."

"Dit is geen hobby waar ze mee spelen", benadrukt de initiatiefneemster, "de sporters strijden om de beste te zijn en kijken vooruit naar hun uiteindelijke doel: de Olympische Spelen. Steun ons alsjeblieft bij het veranderen van hoe de overheid naar onze sport kijkt. We zitten niet in het 'vrijetijds'-spectrum. Ze verdienen de kans om terug te gaan naar wat ze leuk vinden en missen."

Tot slot legt Fehilly uit dat ijsbanen zich niet bevinden in een gekoelde omgeving, zoals veel mensen denken, 'dus er is geen oorzaak voor de verspreiding van virussen'. Naast alle afstands- en veiligheidsmaatregelen, zoals handreinigingsstations, zal er telkens een beperkt aantal schaatsers op het ijs worden toegelaten.