Tickets
Shop
Nieuws 31 aug 2020

Aanbesteding gestart voor nieuwe ijsbaan in Leiden

Het heeft even geduurd, maar de vervanging van Schaatshal Leiden lijkt nu echt in zicht te komen. De bouwplannen liepen flinke vertraging op, afgelopen vrijdag is de aanbesteding van de nieuwe ijshal en het combizwembad gestart. De gemeente Leiden investeert de komende jaren zestig miljoen euro in de bouw van twee duurzame sportcomplexen.

Foto : DMOO

De huidige ijshal is zeer verouderd en al tijden toe aan vervanging. In 2015 werd er voor het eerst gesproken over nieuwbouw. Vanuit de lokale schaatsverenigingen was er destijds een stevige lobby om van de beoogde 250-meterbaan een 333-meterbaan te maken, zodat er officiƫle wedstrijden konden worden verreden, maar dat bleek tevergeefs. In eerste instantie werd ook aan de omliggende regiogemeenten gevraagd om veertig procent van de kosten te dekken, maar uiteindelijk besloot de gemeente Leiden om alles voor haar rekening te nemen.

Nadat in 2018 definitief werd gekozen voor een 250-meterbaan begon de zoektocht naar een geschikte aannemer. Geen enkel bouwbedrijf meldde zich echter om deze klus te klaren. De meeste bouwers hadden hun handen vol en het aantal specialisten is beperkt. Onder de noemer 'buitengewoon binnen sporten' wordt het miljoenenproject nu opnieuw in de markt gezet. Naar verwachting zal het definitieve raadsbesluit in het voorjaar van 2021 worden genomen en start de bouw vervolgens in de zomer. De oplevering staat gepland voor het laatste kwartaal van 2022.

De schaatshal en het zwembad worden met elkaar verbonden via tussengelegen horeca. De gemeente zet in op duurzaamheid bij de bouw van de sportcomplexen. Er liggen zonnepanelen op het dak en de restwarmte die vrijkomt bij de koeling van de ijsbaan wordt gebruikt om het binnenzwembad te verwarmen. Net als in Sportboulevard Dordrecht komt de 250-meterbaan op een vide te liggen en kan men straks rondjes schaatsen met uitzicht op de 30x60-meterbaan voor de ijshockeyers, shorttrackers en kunstrijders. Op de begane grond is ook een krabbelbaan.

"Ik gun elk kind dat net zo gek van schaatsen is als ik, de mogelijkheid om net zo goed te worden", zegt Kjeld Nuis op de website van het project. "In een stad als Leiden moeten jonge schaatsers hun droom kunnen najagen. De lengte van de baan is daarbij niet zo belangrijk. Het gaat om het gevoel en de doorstroommogelijkheden. Dat is belangrijk bij het ontwikkelen van talent." De Leidenaar begon zijn schaatscarriĆØre op de ijsbaan aan de Vondellaan, net als onder anderen Bob de Jong, Laurine van Riessen, Roxanne van Hemert en Margot Boer.

Naast een nieuwe zwem- en schaatshal wordt ook het buitenzwembad De Vliet gerenoveerd en komt er een sportcentrum met onder meer fitnessruimtes. De accommodaties bieden niet alleen een plek voor toptalenten en -teams om hun sport te beoefenen. De banen, baden en zalen zijn vooral ook bedoeld om de breedtesport in Leiden te stimuleren, aldus de gemeente.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan