Tickets
Shop
Nieuws 30 sep 2019

Oud-schaatscracks als Schoverlingen naar Thialf

Titels, records en huldigingen volgen elkaar in een rap tempo op voor de huidige schaatstoppers. Vroeger was dat niet anders. Maar waar zijn die sportfiguren van toen gebleven? De onlangs opgerichte vereniging De Schoverlingen, onder voorzitterschap van Hilbert van der Duim, probeert daar een antwoord op te geven.

De tweevoudig wereldkampioen wil dat meer oud-schaatsers sportwedstrijden in Thialf gaan bezoeken. "Verder willen we als bestuur leuke bijeenkomsten organiseren om zo op een sportieve manier met elkaar verbonden te blijven", zegt Van der Duim.

De vereniging De Schoverlingen wordt ondersteund door schaatsbond KNSB, ijsstadion Thialf en sportmarketingbureau House of Sports. "Voor ons zijn die drie partijen heel belangrijk. Samen zijn we sterker. Het is ook de bedoeling dat we zo veel mogelijk leden gaan werven. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd."

Gezelligheid
De afgelopen weken zijn enkele honderden oud-schaatsers, afkomstig uit alle disciplines, per e-mail benaderd om lid te worden van De Schoverlingen. Het gaat niet alleen om de kampioenen, maar ook om al die andere (sub)toppers uit de schaatssport. De eerste mailing heeft al een aardige respons opgeleverd, met de aanmelding van zo'n vijftig leden.

Een reünie van oud-kampioenen tijdens de KPN NK Afstanden in 2014 | Foto : Huub Snoep

"Het lidmaatschap kost slechts 25 euro per jaar en biedt veel voordelen", zegt Van der Duim. "Met De Schoverlingen-kaart heb je voorrang bij de aankoop van tickets voor grote schaatstoernooien in Thialf. We krijgen trouwens in het Thialf-stadion een vaste horecaruimte. Dat is niet onbelangrijk, want gezelligheid hoort bij het schaatsen.’"

Het eerste evenement waar De Schoverlingen aanwezig zijn, is het NK Clubs op zaterdag 5 oktober. Bij dit officieuze kampioenschap strijden profs en amateurs in Thialf samen voor de titel  Beste schaatsclub van Nederland. "Het ziet er naar uit dat we daar met een aardige groep oud-schaatsers aanwezig zullen zijn", aldus Van der Duim. "Maar hoe meer mensen zich nog aanmelden, des te beter."

Middeleeuwen
De naam van de alumni-club is een duidelijke knipoog naar het (verre) verleden. Schoverlingen zijn de middeleeuwse benaming voor de ijzers die mensen indertijd onderbonden om zich op het ijs voort te bewegen. Wel beschouwd zijn het de voorlopers van de huidige (klap)schaatsen.

De Schoverlingen, intussen officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zijn te bereiken via deschoverlingen@gmail.com. Het volledige bestuur bestaat uit: Hilbert van der Duim (voorzitter), Margriet de Schutter (secretaris), Thijsje Oenema (penningmeester), Harm van der Pal, Jos Valentijn, Petra Grimbergen, Annamarie Thomas, Yvonne van Gennip en Margot Boer.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan