Tickets
Shop
Nieuws 10 okt 2019

Jet Engine nieuwste wapen Nederlandse shorttrackploeg

De Nederlandse shorttrackers trainen sinds kort met de Jet Engine, een eigen uitvinding van bondscoach Jeroen Otter en zijn staf. Dit apparaat, een soort straalmotor die op de rug wordt bevestigd, werd vandaag in Thialf aan de pers gepresenteerd. "De Jet Engine helpt onze rijders om als een Rocketman over het ijs te gaan."

Foto : Sander Chamid

De Jet Engine is de afgelopen maanden in alle stilte ontworpen. Op een rugschild dat skiërs gebruiken is een propeller bevestigd, die met een stevige batterij wordt aangedreven. "Hij zuigt lucht aan en spuit die er met grote kracht weer uit", legt Otter uit. Met name de jonge rijders kunnen zo trainen op snelheden die ze (nog) niet gewend zijn. Dat brengt hen voordeel als ze op hooglandbanen rijden, zoals bij de eerstkomende World Cup in Salt Lake City.

Het apparaat is een van de vele innovaties waarmee het team probeert de wereldwijde concurrentie voor te blijven. De Samsung Smart Suit, gepresenteerd in 2018, is ook zo'n slimme uitvinding. Bij de laatste Winterspelen in PyeongChang haalde Suzanne Schulting de eerste gouden olympische medaille voor het Nederlandse shorttrack. Met het zilver voor Sjinkie Knegt en Yara van Kerkhof en het brons voor de relay-dames kwam de totale oogst voor TeamNL op vier medailles. Dat succes smaakt naar meer.

De olympische route naar Beijing 2022 is deze zomer officieel begonnen. De Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS) is uitgebreid van dertien naar achttien rijders. De eerste internationale wedstrijden van het seizoen, in Kolomna en Shanghai, hebben zij alweer achter de rug. Komend weekeinde rijden de shorttrackers in Thialf de KNSB International Invitation Cup (IIC). Hier zijn startbewijzen te verdienen voor de eerste World Cups, die plaatsvinden in Salt Lake City (1-3 november) en Montréal (8-10 november). Meer informatie over de IIC vind je hier


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan