Tickets
Shop
Nieuws 04 okt 2019

Deze testen doen de toppers van morgen tijdens de Talentdagen

Nadat afgelopen voorjaar de Talentdagen het levenslicht zagen, hebben de meeste talentvolle schaatsers uit de Regionale Talentencentra en baanselecties inmiddels twee van die testrondes achter de rug. Eerder dan gepland zijn in de tweede reeks ook de shorttracktalenten getest. In het voorjaar van 2020 zullen de inlineskaters aansluiten en op termijn zullen ook kunstrijders worden getest. 

Dankzij de testdagen, die in de eigen regio plaatsvinden, wordt de ontwikkeling van deze talentvolle schaatsers op uniforme wijze bijgehouden. Zo kunnen gegevens makkelijker uitgewisseld worden en, zo is de verwachting, kan toekomstig talent in een vroeger stadium worden herkend. Maar welke tests moeten die talenten dan ondergaan? Schaatsen.nl zet ze voor je op een rijtje. 

Antropometrie
Een moeilijk woord voor iets wat eigenlijk heel simpel is. Tijdens deze test worden lengte en gewicht van de schaatsers gemeten en bijgehouden. Ook de beenlengte wordt gemeten. Gezien de leeftijd van de geteste talenten (tussen de 14 en 18 jaar) is het belangrijk om dat in de gaten te houden. Sommige jongens en meiden kunnen al ver in hun ontwikkeling zijn, terwijl anderen nog een inhaalslag moeten maken. Op basis van alle gegevens kan een inschatting worden gemaakt van de biologische leeftijd van de sporter.

Wingate fietstest
Deze test is een van de bekendere testen voor sporters. Het vermogen van de schaatsers wordt bijgehouden tijdens een sprinttest van 30 seconden. Het lijkt niet lang, maar de test is een ware martelgang. Door het schokken en schudden van de sporter moet de ergometer waarop de test wordt uitgevoerd dan ook tegengehouden worden door begeleidende coaches en extra gewichten. Soms nog voor de helft van de test is al te zien dat sommigen het zwaar krijgen. Deze test is een echte sloper.

Star Excursion Balance test
De eerste twee testen zeggen nog weinig over hoe goed iemand presteert op het ijs. Een wielrenner kan misschien wel heel goed scoren op de fietstest, maar maakt op het ijs natuurlijk geen schijn van kans ten opzichte van een getrainde schaatser. Daarom worden nog meer testen gedaan om het potentieel van de talenten in kaart te brengen. Bij de zogenaamde Star Excursion Balance test wordt gekeken naar de balans en enkelstabiliteit van de schaatsers. De coördinatie en stabiliteit van de enkel is namelijk erg belangrijk tijdens het schaatsen. De schaatsers moeten op één been gaan staan en met het andere been zo ver mogelijk een punt in een achthoekig figuur proberen aanraken.

Meten tijdens de Star Excursion Balance test

Sprongtest
Voor een echte schaatser kan een goede sprongtest natuurlijk niet ontbreken. Explosiviteit en kracht zijn namelijk erg belangrijk om op het ijs snel uit de startblokken te gaan. De schaatser staat met elk been op een aparte plaat, zodat ook bekeken kan worden of er verschil zit in de mate waarin wordt afgezet. Gebruikt iemand het linkerbeen meer om af te zetten of is er juist een voorkeur voor rechts? De schaatsers doen zowel éénbenige als tweebenige sprongen en natuurlijk wordt ook de hoogte van de sprong gemeten.

Alle informatie komt binnen op de aangesloten laptops

Mentale vragenlijst
Naast het fysieke aspect is er ook aandacht voor het mentale deel van de topsport. Daarom vullen de talenten tijdens de testdagen iedere keer een vragenlijst in, om te kijken hoe ze er op dat vlak voorstaan. De onderwerpen verschillen per keer, maar er zitten vragen tussen over onder meer motivatie, omgaan met tegenslagen en het stellen van doelen. Het mooie aan deze test is dat er geen goede of foute antwoorden zijn.

Extra tests?
Er is ook nog een zesde test die de schaatsers ondergaan, maar deze is geen onderdeel van de Talentdagen. De VO2max-test wordt namelijk op een apart moment ingepland. Bij deze test wordt de maximale zuurstofopname van de sporter getest. Dit gebeurt door een inspanningstest, waarbij de sporter een continue inspanning moet leveren, maar waarbij de weerstand telkens wordt opgevoerd. Hierdoor raak je dus echt buiten adem. Als onderdeel van de Talentdagen worden ook video-opnames gemaakt bij het NK voor junioren. Op basis daarvan kan weer een analyse gemaakt worden van de schaatstechniek.

Wil je nog meer weten over de Talentdagen? Bekijk dan onderstaande video:


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan