Tickets
Shop
Nieuws 31 okt 2019

Aanvallend topdivisiedebuut voor De Gier: 'De overtuiging is er in de ploeg'

Foto : Hidde Muije

Vorig jaar was Casper de Gier een van de smaakmakers in de beloftendivisie. Met de eindzege in de Trachitol Trophy en drie dagzeges op kunstijs was hij een felbegeerde man op de transfermarkt, maar na lang wikken en wegen koos hij voor het vertrouwde nest van Bouwselect. Inmiddels heeft de 23-jarige schaatser zijn eerste twee wedstrijden in de Topdivisie achter de rug en spat de aanvalslust ervan af.

In Den Haag komt een kletsnatte De Gier na een zware wedstrijd van het ijs gestapt. Niet alleen is het heel warm in de Hofstad, de ijsbaan is dankzij een laag water omgetoverd tot poedelbadje en De Gier heeft een duik genomen. Na ruim honderd ronden afwisselend aanvallen en herstellen in het peloton komt de man uit Laag-Keppel ten val. Even lijkt het erop dat hij weer aan kan sluiten, maar een nieuwe tempoversnelling aan de kop van de koers doet hem de das om. "We waren pionnen op een kegelbaan", luidt het.

De teleurstelling bij de mannen van Bouwselect is te merken. Na de vierde plaats van Kevin Hoekstra tijdens de openingswedstrijd in Amsterdam stond de ploeg met hoge verwachtingen aan de start. "Wij moeten misschien nog iets opportunistischer koersen als een Royal A-ware of Okay, maar we hoeven niet voor ze onder te doen", vertelt De Gier. "De overtuiging is er in de ploeg en dat is mooi om mee te maken. Als je altijd maar afhankelijk bent van anderen, blijft die sfeer hangen. Alle koppen staan dezelfde kant op en er zit geen twijfel in. Dat is zo dondersmooi aan deze ploeg."

Sportmentor
De Gier spreekt vol overtuiging en met passie over zijn ploeg. Dat hij ondanks veel interesse van andere ploegen bij Bouwselect zijn topdivisiedebuut maakt, is voor hemzelf vanzelfsprekend. De succesvolle skeeleraar, die als Nederlands kampioen op de puntenkoers brons pakte op het EK in Pamplona, krijgt het vertrouwen van de ploeg om de twee disciplines te combineren. "Bij Bouwselect snappen ze dat ik er beter van word en dat het een toegevoegde waarde is voor de ploeg. Je kan niet zeggen dat het bij andere ploegen niet zo is, maar het is altijd een gok."

Een belangrijke rol in zijn uiteindelijke beslissing was weggelegd voor Arjan Mombarg. De 46-jarige oud-marathonschaatser heeft een bijzondere band met De Gier, die als elfjarige jongen voor het eerst bij Mombarg de schaats- en skeelerwinkel binnenstapte. "Ik ging daar weg met zijn oude wedstrijdskeelers en vanaf toen was ik helemaal verkocht. Ik spreek hem wekelijks over van alles en nog wat en kan bij hem alles kwijt, maar andersom ook. Hij is een sportmentor, maar bovenal een goede kameraad van me. Het is een hele unieke relatie."

De twee bespreken uitvoerig de opties, want 'aanbiedingen zijn altijd leuk'. Toch komt het gesprek telkens weer op hetzelfde uit. De Gier blijft bij Bouwselect en krijgt de vrijheid om in de zomer zijn grootste passie te blijven beoefenen. Het skeeleren is en blijft namelijk heel belangrijk voor hem. Het is in de eerste plaats de reden dat hij in het marathonpeloton gekomen is. Ondanks dat hij intussen ook besmet is geraakt met het natuurijsvirus, kan hij voorlopig niet zonder het skeeleren. "Voor nu ben ik hartstikke tevreden en ik had het niet anders gedaan. Simpel zat."

Ploegenspel
Het combineren van het schaatsen en het skeeleren blijft dus een prioriteit voor De Gier, al maakt hij wel steeds vaker een keuze in welke wedstrijden hij wel en niet rijdt. "Je moet niet klakkeloos beide seizoenen volmaken, anders ga je na twee jaar over de kop", klinkt het verstandig. "Het is de weg van de duurzaamheid. Als ik elk jaar een stapje zet, wordt het steeds beter. Maar het moet niet te snel", tempert hij de verwachtingen.

Na een succesvolle zomer hoopt De Gier ook in de winter progressie te boeken. Zijn debuut in de topdivisie van het marathonschaatsen is hem in ieder geval goed bevallen. De ploeg rijdt sterk en ook De Gier laat diverse keren van zich horen in een kopgroep. De wedstrijden zijn harder en zwaarder dan hij van vorig jaar bij de beloften gewend is, maar hij weert zich kranig in het tactische spelletje van de topdivisieploegen. 

"Je bent met zes man sterk en die heb je nodig ook, want de versnellingen zijn harder en duren langer. In de beloftendivisie kon ik soms in meer dan de helft van de aanvallen zelf mee springen. Nu kan dat echt niet en moet je de koers lezen." Dat hij het spelletje vanwege het skeeleren het hele jaar door oefent, is in ieder geval al een pluspunt. "Er zit zoveel informatie in de koers en als je erop let, kun je er slim gebruik van maken. Daarbij heb ik zelf ook meer overschot en dus ook meer mogelijkheden om zelf steeds iets bepalender te zijn. Alleen moet je dan wel de finale halen." Zaterdag krijgt hij in Deventer een nieuwe kans. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan