Op de tweede dag van de World Cup shorttrack in Salt Lake City hebben Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting het zilver gepakt op de 500 en 1500 meter. Bij de mannen wisten Dylan Hoogerwerf en Itzhak de Laat het tot de B-finale te schoppen.

Schulting was vorig jaar oppermachtig in het wereldbekercircuit en won bijna alles. Ook dit seizoen is ze goed begonnen met de tweede plaats op de 1500 meter. Ze wist zich zonder problemen te plaatsen voor de eindstrijd. In die finale was het stuivertje wisselen tussen Kim Boutin, A-lang Kim en Schulting om de koppositie. Met een fraaie inhaalactie nam Schulting de leiding over van Kim, maar in de voorlaatste ronde reed Boutin buitenom naar de kop. Schulting moest genoegen nemen met zilver achter de juichende Canadese. Het brons ging naar Yuton Han uit China. 

Op de 500 meter begon Van Kerkhof zaterdag met een sterke kwartfinale waarin ze van kop af naar de zege reed. Mede dankzij een valpartij van de Chinese Qu en een inhaalactie binnendoor wist Van Kerkhof met gemak de finale te bereiken. Daarin trof de zilveren medaillist van Pyeongchang een oppermachtige Martina Valcepina uit Italië, die direct na de start een groot gat sloeg met haar tegenstandsters. Van Kerkhof reed van vierde positie toch knap naar plek twee en gaf deze niet meer weg. De Poolse Natalia Maliszewska kwam ten val en het brons ging naar de Hongaarse Petra Jaszapati. Lara van Ruijven, regerend wereldkampioene op deze afstand, werd verrassend uitgeschakeld in de kwartfinales. Ook voor Xandra Velzeboer waren de kwartfinales het eindstation.

B-finales voor De Laat en Hoogerwerf
Bij de mannen wist Hoogerwerf in de kwartfinale van de 500 meter net een valpartij voor hem te ontwijken en reed naar plek twee. In de halve finale begon hij vanaf de vierde stek en met een uiterste poging kwam hij vallend over de streep. De fotofinish wees uit dat Hoogerwerf als derde de finish passeerde en daardoor in de B-finale in actie kwam. De Zuid-Hollander reed zijn halve finale in een nieuw Nederland record (40,162). In de B-finale kwam Hoogerwerf ten val. De Zuid-Korea Dae-heon Hwang schreef de afstand op zijn naam, voor Victor An uit Rusland en de Hongaar Shaoang Liu. 

Op de 1500 meter bleef Itzhak de Laat in de halve finale in eerste instantie achterin wachten op het juiste moment en schoof gaandeweg naar voren tot plek twee. Op het laatste rechte stuk kwam de Rus Alexander Shulginov met een bloedvaart langszij. Hoofdschuddend realiseerde De Laat zich dat hij derde was geworden, en door een eerdere toevoeging in de andere halve finale liep hij de A-finale mis. In de B-finale reed De Laat constant voorin op plek twee, maar in de laatste rond kwam de Zuid-Korea June-Seo Lee als een duveltje uit het doos iedereen voorbij. De afstand werd gewonnen door de Rus Semen Elistratov, voor Dong-Wook Kim uit Zuid-Korea en Shulginov. 

Razendsnel reactievermogen
Het Nederlandse team wist op de mixed relay niet de A-finale te bereiken. De B-finale wonnen Van Ruijven, Velzeboer, Bram Steenaart en Daan Breeuwsma van Frankrijk. In de A-finale reed Rusland naar het goud, voor China en Zuid-Korea.

De halve finales op de aflossing van zowel de vrouwen als mannen waren tot het einde spannend. Het vertrouwde viertal bestaande uit Van Ruijven, Van Kerkhof, Schulting en Rianne de Vries reed bijna de gehele race op de tweede plek achter China. De twee landen hadden een kleine voorsprong op achtervolgers Amerika en Rusland - dat later door een valpartij kansloos was - tot de spectaculaire ontknoping. Bij het uitkomen van de laatste bocht viel Schulting in tweede positie, maar door razendsnel af te tikken bij De Vries kon zij nog net voor de Verenigde Staten finishen. Met de tweede plek stelden de vrouwen een finaleplaats veilig. 

De mannenploeg (Dennis Visser, D Laat, Hoogerwerf, Breeuwsma) gingen tot halverwege de race aan de leiding. Het Canadese team nam de koppositie over en met een aantal goede wissels wist Nederland zijn tweede plek te behouden. In de slotfase werd het tempo omhoog geschroefd en kwam het Amerikaanse team nog gevaarlijk dichtbij, maar uiteindelijk passeerden Oranje en Canada de streep zij aan zij. De Nederlandse mannen werden tweede en staan zondag eveneens in de finale. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.