Suzanne Schulting heeft bij de World Cup in Salt Lake City goud gepakt op de 1000 meter. De olympische kampioene en wereldkampioene op deze afstand bleef voor Yutong Han en Chutong Zhang uit China. Lara van Ruijven pakte brons op de 500 meter, de afstand waarop de Canadese Kim Boutin een wereldrecord reed.

Een klein contactmoment aan het begin van de finalerace zorgde ervoor dat Schulting op een andere manier druk moest zoeken met haar ijzers en niet geheel ontspannen kon rijden. Met drie ronden te gaan passeerde Schulting Whi-min Seo, die daarna bij een inhaalactie ten val kwam en Sofia Prosvirnova meenam. De Zuid-Koreaanse kreeg een penalty. In de slotronde wist Schulting in de binnenbocht Han van de zege te houden. Na de finish klonk de inmiddels kenmerkende schreeuw van de olympisch kampioene door het ijsstadion in Salt Lake City. Voor Rianne de Vries was de kwartfinale het eindstation op de 1000 meter.

Daan Breeuwsma wist zich in de halve finale niet bij de eerste twee te schaatsen, waardoor de B-finale restte. Daarin reed hij lang op de vierde plek en schoof een plekje op nadat Charles Hamelin door een mislukte inhaalactie veel snelheid verloor. In de slotronde veroverde Breeuwsma de tweede plek met een mooie inhaalactie en eindigde achter Ziwei Ren. De 1000 meter werd gewonnen door Dae-heon Hwang, die in een rommelige A-finale iedereen voor bleef. 

Wereldrecord
Van Ruijven pakte op de tweede 500 meter van het wereldbekerweekend brons. De regerend wereldkampioene startte vanaf plek drie en zag Boutin direct de leiding nemen. In tweede positie kwam Martina Valcepina, winnares van gisteren, al vroeg ten val. In de voorlaatste ronde werd Van Ruijven voorbijgestoken door Chunyu Qu. De Canadese Boutin zette in de kwartfinale een wereldrecord neer. De nieuwe mondiale recordtijd staat op 41,936 en is daarmee niet langer in handen van Elise Christie, die drie jaar geleden in dezelfde stad de klok stopzette op 42,335. In de halve finale noteerde Van Ruijven een nieuw Nederlands record met 42,453.

Yara van Kerkhof moest een dag na haar zilveren medaille op de kortste afstand genoegen nemen met de B-finale. Daarin vertrok ze vanaf de derde startpositie en slaagde er gedurende de race niet in om de anderen nog te passeren. Bij de mannen moest Dylan Hoogerwerf in de kwartfinale het onderspit delven ten opzichte van Daniil Eybog en June-seo Lee. De tweede 500 meter werd gewonnen door Dajing Wu, hij versloeg Shaolin Sandor Liu en Abzal Azhgaliyev.

Tactische fouten
In de finale van de aflossing bij zowel de vrouwen als de mannen werden tactische fouten gemaakt door Nederland. De oranjedames konden in hun race geen gebruik maken van de hoge snelheid die Salt Lake City met zich meebrengt. Terwijl China en Zuid-Korea voorin stuivertje wisselden, moest Nederland de derde plek zien te verdedigen tegenover Canada. Dat ging goed tot de laatste aflossing, waarna afmaker Schulting nog met alle macht probeerde van de vierde plek af te komen. Daar slaagde ze niet in en zodoende eindigde Nederland naast het podium. 

Bij de mannen begon Zuid-Korea op kop, voor Canada, Nederland en Rusland. Langzaam maar zeker veroverde de Russische mannen telkens een positie totdat ze aan de leiding gingen. De oranje equipe leek even de aansluiting te verliezen, maar wist zich te herstellen. In de laatste tien ronden was het echter alle hens aan dek nadat Rusland een gat had geslagen. Richting de finish werd het toch weer spannend, omdat Zuid-Korea aan bleef dringen. Maar de overwinning ging naar Rusland. Het Canadese team wist de oranjeploeg nog te passeren om als derde te eindigen. 

Bekijk hier alle uitslagen.