Tickets
Shop
Nieuws 24 nov 2019

Schouten neemt revanche: 'Deze was uit het boekje'

Waar ze vorige week nog haar meerdere moest erkennen in Ivanie Blondin, lukte het Irene Schouten zondagmiddag wel om de finale van de mass start te winnen. De 27-jarige Andijkse klopte in Tomaszow Mazowiecki de Canadese Blondin na een machtige eindsprint. "Deze was uit het boekje."

Foto : Soenar Chamid

Net als vorige week mondde de mass start bij de vrouwen uit in een massasprint. Claudia Pechstein probeerde dat nog te voorkomen, maar met name Melissa Wijfje en de Japanse vrouwen zorgden ervoor dat niemand de ruimte kreeg. Met nog één ronde te gaan ging Blondin de sprint aan met Schouten in haar kielzog. De regerend wereldkampioene ging buitenom en snelde op het laatste rechte stuk voorbij de 29-jarige Canadese.

"Het ging perfect. Het was man tegen man op het laatste stuk en dat ik hem dan uiteindelijk win, is hartstikke mooi", glundert Schouten in de mixed zone. Waar ze vorige week naar eigen zeggen de sprint iets te vroeg aanging, doet ze dat nu op het juiste moment. Met haar eerste overwinning van het seizoen neemt ze revanche op Blondin. "Na vorige week was ik extra gebrand om te winnen. Het is fijn dat er concurrentie is, want dat maakt je alleen maar beter en scherper."

Jaloezie
Volgens Schouten is het enerzijds jammer dat de vrouwenkoersen vaak in een massasprint eindigen. Anderzijds weet ze als geen ander dat een massasprint haar kansen op een overwinning vergroten. "Ik weet dat ik het in de sprint kan winnen, dus als ik aanval, is dat een risico." Toch kijkt ze met enige jaloezie naar de mannenkoersen. "De mannenwedstrijden zijn vaak veel spannender. Waarom het bij de dames niet spannend is? We zijn met vijf meiden die een goede sprint in de benen hebben. Zij vallen dus niet aan. De rest probeert het wel, maar de groep sprinters is te groot."

Met Melissa Wijfje aan haar zijde heeft Schouten een uitstekende teamgenoot. Behalve gaten dichten en de sprint aantrekken kan de jonge rijdster van RTC Noord (Fryslan) ook zelf voor succes gaan. "Melissa is sterk, houdt het lang vol en heeft snelheid. Als ze in de kopgroep zit, kan ze zomaar winnen." Volgens Schouten is het een voordeel als je bij een mass start twee slimme krachten hebt. "Dan is de kans op winnen het grootst." 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan