Op de slotdag van de Trachitol Trophy zit het pijlenpak bij de beloften comfortabel om de schouders van Ruud Slagter. In de eindsprint in Groningen neemt hij geen onnodige risico's en eindigt hij als zesde achter winnaar Lars Woelders. Met meerdere podiumplekken tijdens de KPN Marathon Cup van deze en vorige winter én de nationale titel op zak vragen we ons eigenlijk af, waarom draait Slagter nog niet mee in de Topdivisie?

"Ha, ik was vorig seizoen inderdaad misschien wel de beste van het peloton en daarom dacht ik: ik zal best wel wat kopjes koffie mogen gaan drinken op de Weissensee", verwijst hij lachend naar de transfergesprekken die traditioneel tijdens de Grand Prix-wedstrijden in het buitenland worden gehouden. Maar de onderonsjes bleven uit, er kwamen tot zijn teleurstelling geen uitnodigingen richting Slagter. "Ik heb als grapje nog aan Jillert gevraagd: ben je mijn nummer verloren?"

Twee jaar geleden had Slagter al eens mogen meetrainen bij AB Vakwerk, maar dat was naar eigen zeggen op dat moment nog te hoog gegrepen. Omdat zijn studie ten einde kwam besloot de inmiddels 23-jarige schaatser daarom in het bloemkoolbedrijf van zijn familie te stappen. Daardoor heeft hij misschien niet de indruk gewekt dat hij ambities had om naar de Topdivisie te gaan, geeft hij eerlijk toe. "Het bedrijf is ook een behoorlijke verantwoordelijkheid. In de zomer werk ik soms 50 tot 60 uur per week. Ondernemen en investeren is ook een soort topsport. Ik geniet van werken."

Slagter juicht als de eindoverwinning binnen is | Foto : Vincent Riemersma

"Maar als het dan zo goed gaat denk ik: misschien hoor ik wel gewoon thuis in die Topdivisie", denkt Slagter hardop. "Ik wil ook niet mijn leven lang bij de beloften blijven rijden. Ik heb tijdens doorstroomwedstrijden al in A-peloton meegereden en dan haalde ik ook gewoon de top twintig. Het is een dilemma: oh, ik ben een twijfelkont."

Goede planning
Maar is die carrière in de Topdivisie dan eigenlijk wel te combineren met een fulltime baan? "In principe wel", luidt het resoluut. "Als ik werk van zeven tot vier, dan heb ik daarnaast alle tijd voor een topsportcarrière, als je het mij vraagt. Ik denk dat als ik nu voor een baas had gewerkt, dat ik ook allang bij de A's gezeten had."

De aanbiedingen bleven namelijk niet helemaal uit. Vlak voor de zomer kreeg Slagter een uitnodiging om te toch in de Topdivisie te komen schaatsen bij Team PGM Bakker Stehmann Viking. Danny Stam vertrok namelijk naar de ploeg van Jillert Anema. "Dat vond ik net iets te laat om nog te redden. Ik wil wel meteen met een goede planning van start bij een goede ploeg", luidt het. 

"Het is ook niet zoals bij de familie Schouten thuis", vervolgt hij grappend naar de situatie bij provinciegenoot Simon Schouten. "Bij ons wordt topsport niet op dezelfde manier begrepen. Ze vinden het leuk als ik win en in de krant sta, maar als ik vervolgens om twaalf uur wegga omdat ik een wedstrijd moet rijden is het: waar ga je heen?" Toch sluit hij ook voor volgende winter een transfer naar de Topdivisie niet sluit: "Ik sta zeker weer open voor kopjes koffie in Oostenrijk." 

Klik hier voor de volledige uitslagen en het klassement.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 24 nov 2019 om 23:16