Na het goud van vorig weekend is Suzanne Schulting er op de ISU World Cup in Montréal niet in geslaagd de finale te bereiken op de 1000 meter. In de halve eindstrijd liep ze tegen een penalty aan. Lees hier hoe het Oranje verder verging op dag twee.

De 1000 meter werd zaterdag bij de dames gewonnen door de ijzersterke Kim Boutin, voor Whi Min Seo en Kexin Fan. Voor Nederland wist Suzanne Schulting wel de halve finale te halen en finishte daarin met gemak als eerste, maar de olympisch kampioene werd bestraft met een penalty voor het afwijken van haar lijn tijdens een inhaalactie.

Bij de heren werd de afstand in een zinderende finale gewonnen door Dae Heon Hwang, voor Steven Dubois en Tianyu Han. Dylan Hoogerwerf wist de B-finale te bereiken. Hij liet in de halve finale in de voorlaatste ronde een mooie inhaalactie zien, waarmee hij zich naar derde positie reed. In de B-finale pakte hij al vroeg de kop, die hij in de voorlaatste ronde op het nippertje afgaf aan Shaoang en Shaolin Sandor Liu. Itzhak de Laat bleef steken in de kwartfinale. Hij begon de race aanvallend, maar zakte later terug naar plek drie en kwam op basis van tijd tekort voor de halve finale. 

Onderuit gehaald
Op de 1500 meter kwam Rianne de Vries als enige Nederlandse vrouw in actie in de halve finale. De vrouwen waren al een aantal ronden onderweg toen de Chinese Yize Zang bij een inhaalactie naast de Koreaanse Ji Yoo Kim ook De Vries meenam in een valpartij. Na stoppen van de race werd de helm van De Vries geïnspecteerd en haar gezicht verraadde dat ze niet zonder pijn uit de strijd was gekomen. Na een herstart zakte De Vries al snel naar achteren, waarna ze finishte als vijfde. De afstand werd gewonnen door de Koreaanse Yi Joo Kim, voor Do Hee Noh en Hanne Desmet.

Bij de heren werd het podium na even afwachten twee penalty's gevuld door de Koreaan Ji Won Park, Kai An uit China en Seo June Lee uit Korea. Friso Emons een sterke halve finale, maar werd vlak voor de finish op derde positie omvergereden door de Italiaan Pietro Sighel en kreeg zodoende een advancement naar de B-finale. Daar reed de Nederlander lange tijd aanvallend op kop, maar moest dat in de slotrondes bekopen met een vierde positie.  

Relays
Het was niet de dag van Schulting. Na haar penalty op de 1000 meter kwam ze op de mixed relay onhandig ten val, nog voor er afgetikt kon worden. De Nederlandse ploeg, die verder uit Lara van Ruijven, Daan Breeuwsma en De Laat bestond, werd daardoor gediskwalificeerd. Het goud ging naar China, voor Rusland en Korea. De aflossingsploeg van de vrouwen reed in de halve finale lang op kop, maar kwam na een slechte wissel op derde positie terecht. Daarmee verschijnt ze zondag in de B-finale. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.