Tickets
Shop
Nieuws 16 nov 2019

Krol klopt Nuis in nieuw baanrecord

Thomas Krol heeft zaterdag zijn eerste wereldbekerzege op de 1000 meter gepakt. De schaatser van Team Jumbo-Visma reed in een rechtstreeks duel met ploeggenoot Kjeld Nuis naar een nieuw baanrecord van 1.09,00 op de ijsbaan van Minsk.

Foto : Soenar Chamid

Krol, die al zeven keer eerder op het podium van de 1000 meter stond, pakte meteen na de start de koppositie in de race op weg naar goud. Nuis reed daarentegen geen vlekkeloze rit en zag het gat met Krol groeien. In 1.09,27 pakte hij nog wel het brons. Het zilver ging naar een uitzinnige Zhongyan Ning. De pas 20-jarige Chinees scherpte een aantal ritten eerder al het voormalig baanrecord van Nuis aan naar 1.09,22 en pakte daarmee zijn eerste World Cup-medaille. 

"Sinds vorig seizoen weet ik dat ik van iedereen kan winnen als ik alles goed doe. Dat lukt echter nog niet altijd. Ik win naar mijn zin nog steeds te weinig, maar de eerste zege van het seizoen is in elk geval binnen", sprak Krol na zijn race voldaan bij de NOS.

"We hebben in onze ploeg allemaal buikklachten, om het zomaar uit te drukken, en daardoor voelde ik me af en toe flink beroerd. Maar het ging supergoed, vooral op de eerste 600 meter. Kjeld en ik halen het beste bij elkaar naar boven. We houden elkaar scherp, maar hebben ook veel lol met elkaar. Van onderlinge vijandigheid is geen sprake. We gaan echt top met elkaar om."

Hein Otterspeer moest het op plaats vier net zonder podiumplek doen. Ondanks dat hij tijdens zijn rit een slag liet lopen reed hij naar een scherpe 1.09,37. Wereldkampioen Kai Verbij volgt op plaats vijf met een tijd van 1.09,51. Dai Dai N'tab kwam in 1.10,31 niet verder dan plaats tien. 

Pavel Kulizhnikov ontbrak in Minsk, hij meldde zich eerder deze maand af met een enkelblessure. Ook de volgende wereldbekerwedstrijd in Polen wordt door de Rus overgeslagen. 

Klik hier voor de volledige uitslagen

 

 

Nuis daarentegen maakte opnieuw de nodige foutjes. Vooral in de laatste bocht wankelde hij weer even. Nuis, goed voor zestien overwinningen op de 1000 meter in de wereldbeker, reed twee weken geleden in Heerenveen ook al allerminst vlekkeloos.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan