Tienersensatie Alena Kostornaia heeft in Grenoble haar ISU Grand Prix-debuut bezegeld met een overwinning. De 16-jarige Russin hield haar landgenote en olympisch kampioene Alina Zagitova op afstand. Het brons ging naar Mariah Bell uit de Verenigde Staten. Bij de mannen greep de Amerikaan Nathan Chen zijn tweede zege en daarmee een ticket voor de finale in Turijn.

Na de korte kür op vrijdag pakte Kostornaia al een kleine voorsprong op Zagitova met 76,55 om 74,24 punten. Daarachter werd Bell derde met een score van 70,25 punten. Deze volgorde bleef dus ongewijzigd na de vrije kür, waarop de 16-jarige Russin het verschil met haar landgenote aanzienlijk uitbreidde. De winnares van de afgelopen ISU Junior Grand Prix landde twee drievoudige Axels waarvan een in combinatie met een Toeloop, nog zes triples en haar draaien en voetwerk werden beoordeeld op het hoogste level.

Kostornaia bereikte daarmee een persoonlijk record (159,45 punten) en een totaalscore van 236 punten. Met vier onder geroteerde sprongen kwam Zagitova niet verder dan 141,82 punten om tot een totaal van 216,06 punten te komen. Bell liet in haar vrije kür zes nette triples zien evenals een moeilijke stappensequentie. Met een personal best van 142,64 punten werd de Amerikaanse tweede op de lange kür, maar bleef in het eindklassement op plaats drie staan (212,89 punten).

 

Bij de mannen stond er wederom geen maat op Nathan Chen. In oktober won de Amerikaan de eerste Grand Prix in Las Vegas met een straatlengte voorsprong en ook in Frankrijk kon niemand bij hem niet de buurt komen. Het is Chens achtste Grand Prix-zege op rij en daarmee evenaart hij de Rus Yevgeny Plushenko, die dat bijna twintig jaar geleden voor elkaar kreeg. De tweevoudig en regerend wereldkampioen nam vrijdag de leiding in het klassement en gaf deze niet meer uit handen. Met scores van 102,48 en 194,68 punten kwam Chen uit op een totaal van 297,16 en is daarmee zeker van een finaleplaats in Turijn. 

Op de korte kür werd de Rus Alexander Samarin tweede gevolgd door Kevin Aymoz uit Frankrijk. Shoma Uno landde vrijdag een viervoudige flip, maar miste zijn viervoudige toeloop en triple Axel en eindigde als vierde. Een dag later duikelde de Japanner, toch een van de favorieten, naar een achtste plaats dankzij verschillende fouten op de vrije kür. Samarin opende zijn lange kür met een grootste viervoudige Lutz-drievoudige Toeloop combinatiesprong, maar viel vervolgens twee keer. Hij werd derde op de lange kür achter Aymoz, maar behield zijn zilveren positie in het eindklassement (265,10 punten). De Fransman behaalde met het brons zijn eerste Grand Prix-medaille (254,64 punten), tot vreugde van het thuispubliek. 

 

Het ijsdansen werd gewonnen door topfavorieten Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron uit Frankrijk. Het duo, dat vier keer de wereldtitel heeft gewonnen, veroverde in Grenoble voor de zevende keer een Grand Prix-zege. Met een totaalscore van 222,24 punten hielden ze de Amerikanen Madison Chock/Evan Bates (204,84) en Charlene Guignard/Marco Fabbri uit Italië (203,34 punten) achter zich. De top drie van de ritmische dans bleef onveranderd na de vrije dans. 

Bij het paarrijden ging het Russische koppel Anastasia Mishina/Alexandr Galliamov er met de winst vandoor. Met een eerste plek op de lange kür verwezen ze hun landgenoten Daria Pavliuchenko/Denis Khodykin, die na dag één op gouden koers lagen, naar het zilver. De bronzen medaille werd veroverd door Haven Denney/Brandon Frazier uit de Verenigde Staten.

Klik hier voor de volledige uitslagen.