Gary Hekman heeft op het ijs van de Vechtsebanen zijn tweede dagzege gepakt tijdens de Trachitol Trophy. Daarmee behoudt de schaatser van AB Vakwerk ook zijn leiding in het klassement. En dat terwijl de koers in Utrecht niet al te goed begon voor hem: met een valpartij.

"Ik maakte het mezelf daarmee meteen heel moeilijk. Ik ben blij dat ik daarna toch nog met de kopgroep meekon, want anders had ik zeker weten uit de koers gelegen", luidt het na de wedstrijd. De kopgroep waar Hekman het over heeft, bestond uit maar liefst 22 rijders. Het peloton dat met nog veertig ronden te gaan door hen werd ingehaald, moest daarom de koers verlaten. De groep met koplopers was namelijk groter dan de achtervolging en werd daarmee het nieuwe peloton. Toch verlieten niet alle rijders meteen het ijs, daar moest het omroepsysteem aan te pas komen. 

Met twintig ronden te gaan liep een ontsnapping van zes rijders, bestaande uit Ingmar Berga, Marcel van Ham, Gary Hekman, Kevin Hoekstra, Sjoerd den Hertog en Bob de Vries, vervolgens rap uit op de achtervolging. Het pelotonnetje kwam overeind en stemde zich tevreden met de ontstane kopgroep. Team AB Direct miste echter wel de slag, wat het klassement van Luc ter Haar, de nummer drie van de eerste wedstrijd, niet ten goede kwam. 

Lange sprint
Mats Stoltenborg liet zich vervolgens terugzakken om zijn ploeggenoten van Team OR Quest/Bouw & Techniek bij te staan. Nadat hij Bart de Vries naar de kopgroep had geholpen, hield hij daarna op kop ronden lang het tempo hoog. De bel voor het peloton klonk op vijf ronden en deze sprintte af.  "De finale was vervolgens één lange sprint", vertelt Hekman, die zelf twijfelde om op de bel al aan te gaan.

 

"Drie ronden op kop leek me toch wat veel en Sjoerd (den Hertog) is een geniepig mannetje en kan zomaar binnendoor komen. Ik moest mijn best doen om hem vast te zetten", lacht hij na afloop. De pogingen tot wegrijden die in de kopgroep werden gedaan reed Hekman gecontroleerd dicht, tot hij er zelf vandoor ging. Hij pakte de zege, voor Hoekstra en De Vries. "Herstellen heb ik nu wel nodig, op naar morgen!", besluit hij. 

Na een herziening van het sprintklassement gaat Stoltenborg, die nu gelijk staat aan de punten van Bart Hoolwerf, zaterdag van start in het tablettenpak. 

Beloften
Bij de beloften wist Ruud Slagter met een tweede overwinning de leiding in het klassement te verstevigen. Ondanks de voorsprong van ruim 100 meter, die een kopgroep van vier (Wabe de Rooij, Thijs Willem van der Vegt, Erwin Mesu en Jasper Bugter) gedurende vijftien ronden vasthield, wist hij de mannen na een versnelling van het peloton op het nippertje voorbij te rijden. In de slotronde slonk het gat naar vijftig meter, wat de winnaar genoeg vertrouwen gaf om de sprint aan te gaan.

Foto : Vincent Riemersma

"Als sprinter heeft het voor mij geen zin om het gat drie ronden voor het einde dicht te rijden", zegt Slagter, die zijn ploeggenoten en wat collega's van Team Groenehartsport.nl bedankt voor kopwerk in het peloton. "Ik weet dat ik de snelste ronde in mijn benen heb, en je weet dat zij vijftien ronden lang vol gas zijn gegaan, dus dan moet het lukken. Halverwege de bocht er voorbij en sprinten tot einde. Ik denk dat dit de spannendste finale van deze winter is tot nu toe. De meeste wedstrijden eindigen wel in een sprint of kopgroep met sprint."

Ondanks sterke sprints van Yves Vergeer blijft het sprintklassement in aanvoering van Cas van Trierum. Hij start ook in Hoorn in het tablettenpak. 

Klik hier voor de volledige uitslagen en klassementen.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 22 nov 2019 om 21:27