Femke Kok heeft zondag haar derde gouden plak van dit Junior World Cup-weekend binnengehaald. Op de 500 meter noteerde de wereldkampioene een baanrecord en bleef ze voor Moe Kumagai en Marrit Fledderus. De 1500 meter werd gewonnen door Robin Groot en werd Merel Conijn derde.

In de voorlaatste race van de 500 meter dook Fledderus als eerste vrouw onder de 40 seconden en zette de klok stil op 39,71. Een rit later nam Kok het op tegen Kumagai. Het leek een spannende strijd te worden, maar op het laatste rechte stuk liet Kok haar tegenstander achter zich en snelde naar een tijd van 38,75 tegenover 39,11 voor de Japanse. Daarmee verbrak Kok het juniorenbaanrecord van Jutta Leerdam (39,28). Maud Lugters eindigde net naast het podium met 40,05.

Voor Kok betekent haar derde medaille een perfecte score van drie uit drie, na goud op de 1000 meter en de team sprint. Bij het uitkomen van de laatste bocht had ze ook door dat Kumagai er dicht op zat. "Ze had ook een supersnelle opening", zegt Kok. "Maar op het laatste rechte stuk kon ik er voorbij." Met een baanrecord had ze geen rekening gehouden. "Ik was er niet mee bezig, maar het is altijd mooi om een baanrecord te rijden. Ik hoorde dat ik maar vijfhonderdste boven het 'gewone' baanrecord zit, heel gaaf." Dat baanrecord staat sinds 2015 op naam van Jorien ter Mors (38,70).

Femke Kok met certificaat van het baanrecord | Foto : Hidde Muije

De Friezin geniet van de sfeer op deze 'thuiswedstrijd' in Enschede. "In Noorwegen was het vorige week heel koud en er was bijna niemand. Hier staan familie en ander publiek langs de kant, dat is leuk", vertelt Kok. De junioren zijn inmiddels twee weken in touw voor de Junior World Cups en dat is te merken. "Ik ben wel wat vermoeid, maar zo vroeg in de ochtend rijden (vanaf negen uur, red.) gaat bij mij nooit echt lekker. Dan merk ik dat ik eerder kapot ga. Het seizoen is ook nog lang, dus we moeten zuinig zijn."

Alerte Italiaanse
De 1500 meter werd net als vorige week met voorsprong gewonnen door Robin Groot. De 19-jarige schaatsster was opgetogen dat het opnieuw lukte om te winnen. "Ik ben er superblij mee", zegt Groot stralend. "Vorige week was ik goed, maar dit weekend kan dat weer helemaal anders zijn. Ik ben vooral blij dat ik een technisch goede rit heb neergezet." In de slotrit noteerde Groot een tijd van 2.02,29 en was daarmee sneller dan Alexa Scott uit Canada (2.03,56) en Merel Conijn (2.03,93). Myrthe de Boer eindigde in 2.04,99 op een keurige zevende plek.

Robin Groot op weg naar goud op 1500 meter | Foto : Hidde Muije

Groot rekent zich echter nog niet rijk met vijf overwinningen in twee weken. "Het is fijn om te weten dat je kunt winnen, maar uiteindelijk moet het gebeuren op het WK junioren in Polen. Dus het moet nog wel een stukje beter. En jammer dat het dit keer niet lukte op de mass start." De afsluitende mass start over tien ronden viel ten prooi aan de Italiaanse Laura Peveri, die optimaal profiteerde van de beslissende aanval uit het Nederlandse kamp. 

Nadat de eerste sprintpunten waren verdeeld, hielden Bente Kerkhoff en Groot zich nog rustig in de buik van het peloton van dertig rijdsters. In de slotfase sloeg de Chinese Yuhan Ma een klein gaatje en met twee ronden te gaan zette het oranje duo een versnelling in. Peveri reageerde alert en wist meteen aan te pikken.

De Japanse Rin Kosaka kon even later ook nog de aansluiting vinden met de drie koplopers. Op de meet klopte Peveri nipt Kerkhoff en werd Groot derde. "Ik moest eigenlijk volle bak gaan rijden, Laura hoefde alleen te volgen en toe te slaan op het einde", concludeert Groot. Na het bekijken van de fotofinish werd door de scheidsrechter bevestigd dat Kosaka tegelijk met Groot over de streep was gekomen en kreeg ze na de ceremonie alsnog haar bronzen medaille voor een gedeelde derde plek. 

Klik hier voor de volledige uitslagen. 

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 26 nov 2019 om 12:21