De tweede World Cup van het seizoen is vandaag van start gegaan in Montréal. Voor de shorttrackers stonden de heats op de 1000 meter (tweemaal) en 500 meter op het programma. Op de 1500 meter en (mixed) relays werden de kwartfinales verreden.

Op de eerste 1000 meter wist bij de vrouwen alleen Suzanne Schulting zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Met een krachtige versnelling greep de olympisch en wereldkampioene in de slotfase de koppositie en sloeg vervolgens een gat op de concurrentie. Ook op de 500 meter drong Schulting zonder problemen door tot de kwartfinales. 

Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof strandden op die 1000 meter in de heats. Van Ruijven hield lang stand, maar passeerde uiteindelijk als derde de meet terwijl Van Kerkhof in haar race werd bestraft voor een inhaalactie. Later op de dag werd Van Ruijven ook uitgeschakeld op de 500 meter. De regerend wereldkampioene had een moeilijke start, kwam vervolgens in de knoei met de Poolse Nicole Mazur en moest genoegen nemen met plek drie. Van Kerkhof kwalificeerde zich met een eerste plaats wel voor het hoofdtoernooi.  

Solide races
Op de 1500 meter en tweede 1000 meter kwamen Rianne de Vries en Xandra Velzeboer in actie. De Vries reed attent voorin en eindigde op beide afstanden als derde. Op basis van tijd was dat op de 1500 meter genoeg om door te gaan. Ook Velzeboer hield zich met een derde plaats prima staande, maar viel wel net buiten de boot. Op de 1000 meter verdedigde ze met succes een tweede plaats en dwong daarmee een plek in de kwartfinales af. 

Bij de mannen zijn Itzhak de Laat, Dylan Hoogerwerf, Friso Emons en Daan Breeuwsma doorgedrongen tot het hoofdtoernooi. De Laat deed dat op de eerste 1000 meter door vroeg in de race de leiding te pakken en deze knap vast te houden. Op diezelfde afstand sprong Hoogerwerf in de heat mee met de Canadees Steven Dubois en zijn tweede tijd was voldoende voor het hoofdtoernooi. Beide mannen wisten zich met solide races ook op de 500 meter te plaatsen voor de kwartfinales.

Op de 1500 meter reden Visser en Emons in dezelfde kwartfinale samen naar voren en moesten vervolgens het gevecht aan met de Canadees Charles Hamelin en Furkan Akar uit Turkije. In de slotronde reed Denis Ayrapetyan iedereen voorbij en finishte als eerste. De Rus kreeg echter een penalty en zodoende schoof Emons op naar plek twee. De vierde plek van Visser was niet genoeg en Breeuwsma werd eveneens uitgeschakeld in zijn rit. Op de 1000 meter wist hij zich wel te kwalificeren. Voor Emons en Visser waren de heats het eindstation op die afstand. 

Debuut
De 19-jarige Melle van 't Wout maakte zijn wereldbekerdebuut bij de senioren. Hij liet zich direct zien op de 1000 meter met een rush naar voren, maar werd even later weer voorbij gereden. In een chaotische slotronde ging Stijn Desmet onderuit na contact met Denis Nikisha en eindigde Van 't Wout nog als derde. De Kazach kreeg een penalty voor zijn actie tegenover de Belg. Op de 500 meter had Van 't Wout een missertje in de eerste bocht en moest hij in de achtervolging. De jongeling knokte voor wat hij waard was, maar een vierde plek bleek het hoogste haalbare. 

De eerste dag van de World Cup in Montréal werd zoals altijd afgesloten met de aflossingen. Op de mixed relay reden Van Ruijven, Schulting, Breeuwsma en De Laat naar een eerste plek in de kwartfinales. Bij de vrouwen wist de vertrouwde opstelling (Van Ruijven, Van Kerkhof, De Vries en Schulting) zich als eerste te plaatsen. De oranjemannen (Breeuwsma, De Laat, Visser en Hoogerwerf) leken zich eveneens zonder problemen te kwalificeren, maar een valpartij van Hoogerwerf gooide roet in het eten. Breeuwsma was vervolgens zo gefocust op het aftikken bij Hoogerwerf dat hij onbedoeld zijn tegenstanders blokkeerde op het middenterrein. Alle inspanningen voor een derde plek ten spijt kreeg Nederland een penalty. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.